onsdag 23 november 2016

Begravda i himlen av Zuckerman & Padoan

Pete Zuckerman & Amanda Padoan, Begravda i himlen  

Handling:
När Edmund Hillary blev först med att bestiga Mount Everest hade han sherpan Tenzin Norgay vid sin sida. Faktum är att sherporna har varit hjältar i det tysta lika länge som västerlänningar har klättrat i Himalaya. När elva klättrare omkom på världens farligaste berg K2 i augusti 2008, överlevde två sherpor katastrofen. De hade besegrat fattiga förhållanden och politiskt kaos för att bli två av världens skickligaste klättrare. Nu berättas deras otroliga historia för första gången. 

Vi får följa Chhiring Dorje Sherpas och Pasang Lamas livshistorier, från deras byar högt upp i Himalaya, till slummen i Katmandu, över glaciärerna i Pakistan till baslägret på K2. När katastrofen är ett faktum finner Chirring sin kollega Pasang strandsatt, utan yxa, på en isvägg där han väntar på att dö. Den räddningsaktion som följer har kommit att bli legendarisk. 


Vad jag tyckte:
Jag och kära sambon såg för en tid sedan en film som heter The Summit som handlar om den olycka på berget K2 som krävde 11 människors liv. Filmen är en dokumentärfilm med dramatiska inslag och där det mesta av dokumentär inslag är fotograferade av svenske klättraren Fredrik Sträng.  Min nyfikenhet var väckt och jag vill gärna veta mer om just bergsbestigning. Jag hittade då på biblioteket denna bok, Begravda i himlen som handlar om samma olycka men berättade ur ett helt annat perspektiv. I Begravda i himlen berättas det om de bärare som också befann sig på K2 denna ödesdigra dag, en skildring som få känt till innan och vars historia länge var okänd för många människor. Zuckerman och Padoan har verkligen arbetat hårt med att få fram deras perspektiv på händelserna men utan att själva lägga in sitt eget dömande eller tycke. De har helt enkelt velat skapa ytterligare ett perspektiv på den fruktansvärda olyckan genom att lyfta fram en tidigare okänd sida av händelserna. Peter Zuckerman och Amanda Padoan i månader intervjuat och levt tillsammans med några av de nepalesiska och pakistanska klättrarna, som spelade avgörande roller under de ödestigra dagarna. De har även intervjuat en rad andra klättare som var inblandade i K2 tragedin. 

Det som gör boken ännu mer intressant är att Zuckerman & Padoan även berättar om bärarnas historia, om sherpornas liv och om själva folket sherpa. För det finns en skillnad där, rent allmänt så har de bärare som arbetar med att bära upp utrustning och liknande åt bergsbestigarna allmänt kallats för sherpor. Men i själva verket är sherpa ett folk som bor i bergstrakterna i Nepal. Just denna del av boken är extremt intressant att läsa om. Om deras livsstil och hur deras historia ser ut är något jag tidigare inte visste något om men efter att ha läst Begravda i himlen så har jag fått ta del av några helt enastående människoöden samtidigt som jag fått en ordentligt historielektion om en del av världen som tidigare var okänd för mig.

Begravda i himlen är vansinnigt spännande, möjligen något seg på sina ställen i de väldigt många detaljerna kring bergsbestigning och utrustning som användes, men  på det stora hela en oväntat bra läsning som både var välskriven och spännande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar