fredag 4 november 2016

Sekten på Dimön av Mariette Lindström

Mariette Lindström, Sekten på Dimön

Handling
På en dimmig och vindpiskad ö utanför Bohusläns kust, har en New Age-rörelse slagit sig ner. Deras karismatiske ledare, Franz Oswald, har utvecklat en lära, ViaTerra, som sägs återställa själslig frid och kroppens naturliga balans. Rörelsen har en magnetisk dragningskraft på kändisar och makthavare i höga positioner. Sofia Bauman, som precis tagit sin universitetsexamen, blir fascinerad av Oswalds lära. Osäker på vad hon vill göra med sitt liv, och charmad av Oswald, antar hon hans jobberbjudande. Snart blir hon dock varse de enorma uppoffringar som engagemanget kräver. 

Och när sommaren ger vika och höstdimman driver in och slukar ön, börjar hon undra om hon blivit indragen i en sekt. Samtidigt anar hon att det finns en skillnad mellan rörelsens ansikte utåt och Oswalds avsikter, och ju fler stenar hon vänder på, desto mer ångrar hon sitt beslut.
Men Oswald styr med järnhand och ett elstängsel har rests runt sektens ägor.
Vägen tillbaka till ett normalt liv förvandlas långsamt till en mardröm.
För ingen har någonsin lämnat ViaTerra.


Vad jag tyckte:

Författaren har själv erfarenhet av sekter då hon var fast inom Scientologi kyrkan i närmare 25 år innan hon lyckades bryta sig ut därifrån. Boken som sådan är dock en fiktiv berättelse men bär starka spår och influenser ifrån författarens egna upplevelse. Detta är något som märks väldigt starkt under läsningen. Mariette Lindström vet precis hur lätt det är att snärjas av en sekt och hon bygger upp detta på ett väldigt trovärdigt sätt. Där vi får följa unga Sophie som långsamt lirkas in i Via Terras ledare Franz Ozwalds nät. Där vi möter många andra som blint följer hans ord och teser. Där det som verkade nästan som en utopi i början bytts till ett mardrömsliknande helvete. Där ingen vågar höja rösten eller opponera sig mot de felaktigheter som pågår. För det är så det ska vara, det är så de blivit lärda till att leva. Den där sugande obehaget och det lätta illamåendet i magen över hur kontrollen växer över dessa människor. Hur hopplösheten sprider sig genom Sophie och skräcken över att kanske rent av inte överleva till nästa dag. Det är så rasande skickligt beskrivet att jag sitter som på nålar och kan knappt andas emellanåt. Skildringarna känns så autentiska och naket ärliga att det berör mig som läsare väldigt starkt. Vetskapen om att detta sker varje dag, hela tiden gör också berättelsen till något mer än bara en vanlig thriller. För det skedde ju med författaren själv.

Sekten på Dimöm är en suggestiv och skrämmande historia om hur en enskild individ kan lyckas ta kontroll över en hel grupp människor. Hur en individ kan skapa en grupp av människor som inte tvekar inför att utsatta andra för fruktansvärda övergrepp utan att blinka. Hur den fria vilja byts mot blind lydnad och lojalitet mot ledaren. Där små medel och trick sakta bryter ned helt vanliga människor till viljelösa robotar. Det är sjukt skrämmande att läsa och återigen är vetskapen om författarens egna upplevelse som förstärker det hon redan så otroligt skickligt beskrivit, skräcken, hjälplösheten, hopplösheten och det sakta ned malande av det enskilda jaget. Sofia Baumn var en helt vanlig tjej med drömmar, hopp och planer. Med skarp hjärna och hon har en intelligent personlighet. Detta visar på en av de viktigaste teman i boken nämligen att vem som helst kan faktiskt bli fast i en sekts spindelnät. Du och jag och alla andra. Med rätt metod, rätta orden och lockelserna så kan alla hamna i en sekts klor.  Mariette Lindström är också skicklig på att återge miljöerna runt om på ett sätt som förstärker berättelsen ytterligare.

Så fort jag läst ut den gav jag den vidare till min sambo för att kunna prata med någon om den. Jag hetsade honom möjligen en aningen för att han skulle bli klar! Så Sekten på Dimö är en fiktiv berättelse skriven av en skicklig författare som kan konsten att få obehaget att krypa längs ryggraden. Men det är samtidigt en viktig skildring av hur lätt det är att fastna i en sekt och hur svårt det är att ta sig därifrån. Den andra boken ligger i min läshög och väntar på sin tur!

5 kommentarer:

 1. Jättebra recension! MÅSTE läsa denna snart!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Vad snällt sagt! =) Jag kan varmt rekommendera den!

   Radera
 2. Hej Helene. Tack för din fina recension. Hoppas du gillar andra boken. Den tredje och avslutande delen kommer ut i juni, på nytt förlag, Forum. Den var allra svårast att skriva men nu är trilogin fullbordad. Nästa projekt är en ny serier som också handlar om sekter, men deras enorma inflytande på samhället vi lever i. Också fiktion och ännu mer thriller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Mariette! Tusen tack för att du tog dig tiden att komma förbi och läsa. Det är inte så vanligt att författare tar sig den tiden och det är väldigt trevligt att få bekräftelse. Jag ska läsa bok två så fort min kära sambon läst ut den, blev lite lottdragning om vem som skulle få läsa först! =) Din nya serie låter också väldigt intressant och jag ser framemot att läsa den när den är klar =)

   Radera
 3. Hej igen Helene! Kul att sambon också läser. Din recension var så detaljerad och fin, det märks att du bryr dig. Mariette

  SvaraRadera