tisdag 19 januari 2016

Huset av Jens Daniel Burman

Jens Daniel Burman, Huset
Rec-ex ifrån Hoi Förlag, Tusen tack!

Handling:
Julen närmar sig och Mårten, Lena och deras dotter Elsa åker till det ensliga huset vid sjön för att äntligen få vara tillsammans. Huset ser inte ut som de lämnande det. I farstun står en stol mitt på golvet och i vapenskåpet saknas ett jaktgevär. Varför har grannarna som vaktar huset inte ställt i ordning efter sig?

Familjen har gått igenom en tung period sedan Lena blivit invalid efter en bilolycka. Hon har fått permission från sjukhuset och behöver sondmatas och medicineras flera gånger per dygn. Det är lång väg till sjukhuset ifall något skulle hända, men trots det ser Mårten fram emot att de ska få vara en tillsammans igen.

På julaftonsnatten knackar det på dörren. En nedkyld och utmattad kvinna söker hjälp. Hon får värme, vila och skydd mot snöstormen som rasar utanför. Men det finns också något annat hon vill ha ...


Vad jag tyckte:
Huset är en skräckthriller som berör familjen och dess starka band, för vad gör man när en okänd tränger sig in i sitt eget hem och tar över det? Hur hantera man det faktum att man har en tonårsdotter som behöver beskydd och en svårt skadad hustru som är helt försvarslös?  Burman låter historien utvecklas i små steg där han sakta inför det skräckfyllda elementen. Till en början så är det en fin bild vi får möta, en liten familj starkt präglad av en fruktansvärd tragedi som ändå ska försöka se till att julen blir riktigt fin och mysig. En tid för läkning och kärlek inom husets fyra väggar. Sedan får vi möta en röst som tyder på att allt inte står rätt till och snart nog får vi möta skräcken. Här kommer det vardaglig krockar med det ofattbara mörkret där Mårten får samla ihop allt sitt mod för att han och hans familj ska överleva.

Snön som vräker ned, kylan som tränger på, den isolerade platsen, strömavbrott och trasig skotrar bidrar till att öka spänningskänslan och ökar på nervigheten  i berättelsen. För när det förflutna hinner ikapp så kommer det visa sig innehålla flera mörka tragedier och det är någon som är ute efter hämnd. En gruvlig och fruktansvärd hämnd.

Huset är en mycket välskriven skräckthriller som bjuder på en riktigt härligt skrämmande läsning!

2 kommentarer:

  1. Den här står i prioriteringshyllan och väntar på att bli läst :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har härlig läsning framför dig =)

      Radera