fredag 8 januari 2016

Studier 2016!

Enligt min plan som jag lade upp redan 2013 så var tanke att jag nu i år 2016 skulle påbörja biblioteksprogrammet. Nu visade det sig att detta inte fungerade i verkligheten utan jag fick i höstas tänka om en hel del. Detta till följd av att jag i juni förra året brakade ihop totalt, utmattningsyndrom var min läkares diagnos och jag tillbringade de följande tre månaderna med att försöka pussla ihop mig själv. Och framförallt lära mig att ta hand om mig själv bättre, det går inte att bara köra på och tro att det kommer att hålla. Jag blev tvingad att inse att sorgarbete tar lång tid, att lära sig leva med kronisk smärta tar tid och att 150 % studietakt är alltför omänskligt, jag lärde mig också i början av året att ta hand och vårda en nära anhörig tar på krafterna och man måste vila och ta hand om sig själv för att orka. Detta var då min kära sambo fick en spricka i sitt ben som innebar att han blev stillasittande i nära 3 månader utan att kunna göra något alls. Ett problem som inte är något att orda om egentligen för det är så självklart för mig att i en relation tar man hand om varandra. Dock borde jag insett att efteråt skulle jag gett mig själv tid och utrymme för att vårda mig själv. Men just då befann jag mitt upp i den mörkaste sorgen då vår älskade JumJum fick somna in den 29/12-14.  Och jag pressade mig själv omänskligt hårt för att bli klar med min gymnasiekompetens för att sedan gå direkt ut i arbete.

Men nu är 2015 över och jag är på fötterna igen, något tilltufsad och jag arbetar fortfarande med att lära mig att leva med min fibromyalgi. Därför bestämde jag mig för att 2016 ska vara det år då jag tar hand om mig själv, där jag arbetar med mig själv och ser till att förbättra min egen hälsa. Och det innebär att jag måste sänka mina krav på mig själv. Just nu är det viktigare för mig att se till att bibehålla min ork till att arbeta, jag fick ju ett perfekt jobb i oktober förra året och det ska jag se till att behålla. Men jag vill ändå inte släppa studierna helt för nästa år ska jag börja min väg till att bli bibliotekarie! Så i år ska jag läsa några mindre kurser, främst kurser som jag tycker är roliga men som också kan vara bra att ha med mig inför de andra studierna.

Så på måndag börjar jag min första kurs och veckan därpå börja nästa. De två kurser jag ska läsa är Litteratur och Genus på Linnéuniversitet i Växjö och Ungdomsromanen i samtiden på Umeåuniversitet! Jag är så taggad nu och längtar verkligen efter att sätta igång, de båda kurserna är på distans och det blir ca 50 % studietakt. Alldeles lagom i kombination med arbetet som är ca 10-12 h i veckan!

5 kommentarer:

 1. Låter jättekul! Bra upplägg med studier och jobb.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja jag hoppas det ska bli bra detta.

   Radera
 2. Viktiga lärdomar att ha med sig! Låter som trevliga kurser att läsa :)

  SvaraRadera
 3. Även jag behöver ta hand om mig själv under detta år. Jag vet tyvärr alltför väl hur det är med utbrändhet, för mycket jobb/studier och mycket på hemmaplan. Så nu är det dags att ägna sig lite åt sig själv också så man orkar. Kurserna låter väldigt intressant. Inte minst den om ungdomsromaner. Hade gärna läst en kurs om genus i barn- och ungdomsböcker också om det hade funnits. Genus i litteratur är iofs alltid intressant, så jag tror du kommer att få en givande vår med dina studier.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väldigt viktigt att ta hand om sig själv. Det är alltför lätt att glömma bort det mitt i all vardag, jobb och studier. Tror att det i kursen om ungdomsromaner kommer vara ett visst fokus på identitet och genus faktiskt om jag förstått saken rätt =)

   Radera