fredag 8 januari 2016

Mord är ingen barnlek av Alan Bradley

Alan Bradley, Mord är ingen barnlek.

Handling:
Det är 1950-tal på ett tämligen förfallet gods på Englands landsbygd. Där bor den brådmogna Flavia de Luce, med en hjärna skarp som en knivsegg. Hon älskar det kemilaboratorium hon fått ärva efter sin döda mor. Speciellt fascinerad är hon av gifterna som kommer väl till pass i de raffinerade hämndaktioner hon vill iscensätta när hennes två äldre systrar gör livet surt för henne.
En dag kommer en berömd dockteater till byn. Den leds av Rupert Porson, rikskänd tv-celebritet. Man upplåter byns kyrka åt teatern, men det vill sig inte bättre än att Porson bränns till döds i ett elektriskt haveri mitt under en föreställning. Flavia förstår genast att det inte rör sig om en olyckshändelse. Med sina barnsliga men förslagna frågor får hon människor att berätta om länge gömda hemligheter.
Hur kommer det sig att en gammal tysk krigsfånge var närvarande både nu och när man hittade en femårig pojke hängd för många år sedan? Vad har byns kyrkoherde för koppling till händelserna? Och den tokiga kvinnan som bor i skogen – hon vet något.
Vad jag tyckte:
Så härligt att få möta Flavia de Luce igen! Denna kvicktänkta och supersmarta elvaåringen som ägnar väldigt mycket tid i sitt kemilabb och framförallt åt studierna av diverse olika gifter!  I denna boken så har jag svårare att förbise hur ensam och övergiven Flavia egentligen är, jag tycker faktiskt riktigt synd om henne emellanåt. Inte för att Flavia själv skulle tycka det för hon är en tjej med skinn på näsan!

Även här snubblar Flavia över ett fruktansvärt mysterium och en mordgåta. Alan Bradleys böcker om Flavia är charmiga och underhållande pusseldeckare som är väldigt behagliga att läsa. Bradley är skicklig på att skapa trovärdiga karaktärer och levande miljöer som bidrar till att Mord är inte barnlek blir en så skickligt sammansatt bok.Detta tillsammans med en härlig dos torr brittisk humor och läsningen blir en fröjd!

4 kommentarer:

 1. Vi tycker olika, den här fick mig att lägga ner serien :) Jag gillar Flavia, men tyckte boken var alldeles för seg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha, där ser man! Jag gillar ju serien men det är väl heller inte så att jag kastar mig efter dom. Lagom trevliga tycker jag! =)

   Radera
 2. Jag gillar också den här serien och mycket för Flavias skull och miljön. Dessutom vill jag ju se hur hennes roll i familjen utvecklas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, jag hoppas att Flavias familjesituation förbättras något i de kommande böckerna.

   Radera