söndag 3 januari 2016

Kattmänniska av Susanne Samuelsson

Susanne Samuelsson, Kattmänniskor

Rec-ex ifrån Epok Förlag, Tack!

Handling:
Bryt dig fri. Ta dig samman. Kom ut ur ditt fängelse och ta tillbaka makten över ditt liv. Men är det verkligen så enkelt? Susanne Samuelssons noveller innehåller inga lätta lösningar. Monstret lurar inte i mörkret, det sitter redan inne i värmen och väntar på dig. Genom åtta berättelser får vi följa kvinnor som på olika sätt försöker hitta friheten.

Vad jag tyckte:

Ännu en novellsamling som blev liggande alldeles för länge och omskriven på tok för sent. Men bättre sent än aldrig.

Susanne Samuelssons noveller handlar om kvinnor, kvinnor som precis som det står uppe i handlingen hittar olika sätt att skapa sin egen frihet. Novellerna är en blandning av det lågmälda skräcken till det mer splatteraktiga skräcken. Men de är alla väldigt välskrivna och intressanta. Några av de väcker mer intresse hos mig men det är så med novellsamlingar.  Vissa av novellerna är mer av den sort som smyger sig på dig, den som lurar i ögonvrån och som allra mest inger känslor av vemod och sorg. Andra noveller är mer av det slag som gör dig illamående och där du vill vända bort blicken ifrån det du läser. Men alla noveller är ändå starkt förankrade i verkligheten, en twistad och skruvade version av verkligheten.

Kristoffer Leandor skriver en intressant blurp på framsidan av boken " Könskampen får nya dimensioner när skymningszonen flyttar in i den svenska samtidens fredagsmys och förortsångest". En klockren sammanfattning av Susanne Samuelssons noveller tycker jag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar