söndag 10 januari 2016

Slutet på kedjan, Fredrik T Olsson

Fredrik T Olsson. Slutet på kedjan

Handling:
I Amsterdam uteblir en ung språkforskare från en middag med sin pojkvän, utan att lämna minsta spår. I Berlin dödas en okänd man i en gränd och förs bort i en ambulans. Och i Stockholm försvinner den 50-årige före detta kryptologen William Sandberg från sjukhuset efter att ha försökt ta sitt liv.
På ytan händelser som bara tycks beröra de närmaste men som är de oundvikliga konsekvenserna av en väl förborgad hemlighet.

När William Sandberg vaknar upp efter ett misslyckat självmordsförsök är han bortförd av en organisation och förd till ett slott någonstans i Europa. Där invigs han i hemligheten bakom ett kodat meddelande - en omfattande text från en okänd avsändare, vars kryptering William Sandberg får i uppdrag att lösa.

Samtidigt vägrar Christina, journalist och Williams före detta fru, att acceptera sin exmakes försvinnande. Tillsammans med sin assistent Leo påbörjar hon en jakt som för henne allt närmare sanningen - och till alltmer fasansfulla insikter om vad som står på spel.

För snart står det klart att målet inte är det som William tror och att organisationen har dolda planer. Tillsammans med sin medfånge, sumerologen Janine, kämpar han för att lösa gåtan bakom meddelandet innan tiden rinner ut.


Vad jag tyckte:
Jag har haft denna bok på min vill läsa lista väldigt länge men av någon anledning så har den hamnat i skymundan bland alla andra böcker. Strax innan jul var jag på biblioteket och laddade upp med en hel hög med böcker och då fick jag syn på just denna boken. Så den följde med hem och helgen innan juldagarna så däckade jag i en massiv influensa. Mellan febertopparna och allt sovande så plöjde jag då Slutet på kedjan. Helsike vilken spännande bok detta är!   Det är som lite som Da-Vincikoden fast smartare, mer hightech och modernare och med mer normala karaktärer. Just detta är en av de delar som jag gillar bäst med boken, hur vanliga ( om än mycket intelligenta) William och Janine är. De förvandlas inte till några superhjältar ala Bondtypen utan är mer hjältemodiga på andra sätt. Och de två som kommer för att rädda dom är en tjock professor och en mycket ängslig journalistpraktikant!

Handling och intrigen är mycket smart komponerat där du bara måste fortsätta läsa för att få veta sanningen. Där författaren smyger in ledtrådar och detaljer och sakta ökar vrider upp spänningen på max. Hela tiden finns där en klocka som tickar nedåt, William och Janine kämpar bokstavligen mot tiden.  Så sjukt spännande är det att jag sitter med andan i halsen mest hela tiden!  Språket är rappt och har en lätt syrlig, ironisk underton som lättar upp det hela på ett riktigt snyggt sätt.

2 kommentarer:

  1. Har varit nyfiken på den här väldigt länge och på Black Friday köpte jag den äntligen. Får se när den blir läst :)

    SvaraRadera