tisdag 12 januari 2016

Vinterstängt av Jörn Lier Horst

Jörn Lier Horst, Vinterstängt

Handling:
Dimman har lagt sig över kustlandskapet en mörk höstkväll. Ove Bakkerud planerar en sista lugn helg på sommarstället innan han stänger till det inför vintern. Men i stället finner han sin stuga vandaliserad. När han chockad stapplar över till grannhuset, som tillhör en känd tv-profil, hittar han liket av en man som misshandlats till döds.
Polisen William Wistings dotter Line, kriminalreporter, har dragit sig tillbaka till familjens stuga för att skriva på sin bok. Under en promenad finner hon ett lik i en gammal träbåt. Ögonen är borta. Och från himlen faller döda fåglar i hundratal.
Utredningen pekar mot narkotikasmuggling och en stöldliga från Litauen. Det tycks också som om Lines tidigare pojkvän har något med fallet att göra.
Man upptäcker fler lik, och en av de mördade försvinner spårlöst under transporten från obduktionssalen till begravningsbyrån. Snart står det klart att enorma summor pengar är inblandade, och det tycks inte finnas några gränser för vilka grymheter de skyldiga är beredda att begå för att undgå upptäckt
.


Vad jag tyckte:
När jag såg denna på biblioteket strax innan julen så blev jag så glad. Äntligen en ny bok om William Wisting! Kom hem och började läsa och blev helt ställd, inget stämde tidsmässigt eller med hur den förra boken Grottmannen slutade. Relationerna mellan de olika karaktärerna stämde inte heller med hur de var i de förra två. Så jag fick lägga undan boken och googla mig fram till ett svar, då visade det sig att denna boken är egentligen bok nr 1 men har alltså kommit ut som bok nr 3 i Sverige.... Inte så konstigt att jag inte fick ihop det. Därför påverkades också min läsning av boken då jag ju satt med en massa information om vad som skulle hända William och hans dotter senare i tiden. En aningen störigt faktiskt.

Men om jag försöker förtränga detta och fokusera på själva berättelsen i sig så blev Vinterstängt en riktigt trevlig upplevelse. Jörn Lier Horst är en deckarförfattare som komponerar intressanta och välskrivna intriger där hans skickliga karaktärsbyggande skapar djup och liv åt historien.   Inte så himla spännande kanske men hyggligt bra och Vinterstängt var en lagom ansträngande läsning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar