torsdag 2 juli 2015

Hundra mil av Jojo Moyes

Jojo Moyes, Hundra mil 

Handling:
Jess Thomas’ liv suger. Hennes man har stuckit och hon tvingas ha dubbla jobb för att försörja sina två barn. Styvsonen Nicky kommer ständigt hem från den ruffa kommunala skolan med nya blåmärken, och stänger in sig med datorn på sitt rum. Dottern Tanzie är lite av ett mattegeni, men när hon erbjuds en plats på en trevlig privatskola räcker pengarna inte till. Om hon inte kan vinna första pris i Skottlands matematikolympiad? 

Men Jess har varken bil eller pengar till tågbiljetter. IT-miljonären Ed, med ett eget kaotiskt förflutet, blir av en tillfällighet deras riddare i skinande rustning. När han erbjuder sig att köra den lilla familjen, inklusive illaluktande hunden Norman, tvärsigenom England till Skottland är det hans första osjälviska gärning på åratal – kanske någonsin. Men kommer de att hinna? Och om de gör det – kommer deras problem att vara över?


Vad jag tyckte:

Hundra mil är en varm och mysig bok som verkligen får en att må bra. Samtidigt så är det inte bara en feel-good bok utan den rymmer också en hel del allvar och mörker. Jag blir djupt imponerad över Jess och hennes ständiga förmåga att resa på sig efter att ha ramlat. Ständigt kämpar hon med att få pengarna att räcka till och för att se till att hennes båda barn har det bra. Den ständiga oron över om pengarna ska räcka till, det är hög igenkänningsfaktor på det. Även om jag har turen att inte ha barn så vet jag hur det är att försöka trolla med knäna och vända på varje öre. Jag blir också otroligt förtjust i Tanzie, en så söt, smart och fin liten tjej hon är. Och så Nicky, vars historia berör mig och ger en mörk känsla åt denna fina berättelsen.

 Sedan tycker jag om att Jojo Moyes skapar en kontrast mellan olika samhällsklasser genom Ed. Ed som aldrig behövt oroa sig för pengar och som inte riktigt förstår det Jess kämpar med. Jag minns speciellt en scen som utspelar sig i bilen där Ed förklara sitt nya projekt, ett projekt som innebär att man kan betala med mobilen. En tjänst som bara kostar några futtiga kronor men där han inte kan förstå Jess invändningar mot att det skulle bli för dyrt ändå. Där Tanzie ger en rad exempel på vad dessa få kronor skulle räcka till som mat i en vecka, nya skolkläder eller att Jess måste arbeta i en månad för att täcka denna kostnad över ett år.  Hundra mil är en roadtrip som rymmer både allvar, vänskap, kärlek och en fisande hund! Hunden som är världens finaste, dreglande och fisande hund, i en scen framemot slutet......Aj vad den kändes!

Men Hundra mil är också en bok som rymmer frågor om klass och tillhörighet tar upp en del av utrymmet.  Välskriven och välplanerade detaljer ger en härlig läsupplevelser. En bok som passar utmärkt att läsa såhär i sommartider!

2 kommentarer:

  1. Det där med klass känner man ju igen från "Me before you" eller vad hennes bästsäljare hette: om rikemanssonen och arbetarklassdottern. Jag har funderat på att köpa boken just för att den inte bara verkar vara gulligull utan en del sorg och svärta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillar feel-good men då måste de ha en nypa svärta eller allvar i sig och jag tycker Moyes lyckas väl med det. Livet efter dig som nog är den du tänker på tycker jag också innehåller en bra balans mellan det gulliga och det svåra. Även Hundra mil lyckas hon väl med att hålla en bra balans mellan de två sakerna.

      Radera