onsdag 8 juli 2015

Istvillingar av S.K Tremayne

S.K Tremayne, Istvillingar
Rec-ex ifrån Lind & CO Förlag, Tusen tack!

Handling:
Lydia och Kirstie är enäggstvillingar – sex år gamla, oskiljaktiga och så lika att inte ens deras föräldrar alltid kan säga vem som är vem. Så händer det som bara inte får hända: Lydia faller från ett balkongräcke och dör. Kvar är den förvirrade Kirstie och hennes förtvivlade föräldrar Sarah och Angus. Efter ett års tungt sorgearbete beslutar sig familjen för att flytta till en liten isolerad ö i Hebriderna där de ärvt ett hus som inte varit bebott på flera decennier och som saknar elektricitet. De vill börja på nytt, komma bort från alla plågsamma minnen.
Men inget blir som de hoppats. Kirstie beter sig allt egendomligare – hon tycks djupt olycklig och hävdar att de förväxlat henne med den omkomna systern. I skolan skyr de andra barnen henne, hon som alltid haft en syster och själsfrände är nu outhärdligt ensam.
Angus tvingas ofta resa bort på grund av sitt arbete och Sarah känner sig alltmer isolerad och förtvivlad. Deras äktenskap blir sämre i stället för bättre. Oron för Kirstie – eller är det Lydia – bara växer. En fruktansvärd misstanke pyr inom Sarah – vad var det egentligen som hände den där olycksdagen då hennes dotter dog?

Vad jag tyckte:
Jag började läsa denna och sedan kunde jag inte sluta förrän den var slut! Klockan hann bli väldigt sent innan jag släckte lampan. Istvillingar är rakt igenom en otroligt bra bok som bjuder på en annorlunda historia. En mörk och djupt obehaglig historia. Sarah och Angus har genomgått det allra värsta en förälder kan genomgå, de har förlorat ett barn. En fruktansvärd olycka och deras lilla familj har reducerats ifrån fyra till tre. Lägger man sedan till faktorn att kanske, kanske så begicks ett misstag vid olyckan. Kanske tog man fel på tvillingarna? Har man möjligen begravt fel tvilling?

Tremayne använder sig av olika stilistiska knep för att underbygga spänningen och skapa ett stundtals frenetisk känsla av överväldigande panik. Han låter Sarah prata med oss utifrån ett jag-perspektiv vilket gör att vi kommer otroligt nära händelserna. Vi känner hennes smärta och hennes förvirring och den ständigt närvarande ångesten. I Angus delar skiftar vi till tredjepersons-perspektiv vilket skapar en välbehövlig distans och en viss känsla av ett utomståendes perspektiv. Detta behövs för att vi ska se på händelserna utifrån olika håll. Vi får dock komma Angus riktigt nära och förstå hans smärta och hans förtvivlan.  Istvillingar en psykologisk thriller med många bottnar och nyanser så det behövs olika perspektiv för att vi ska verkligen först det som händer. Även Kristies röst skapar ytterligaren en nyans i boken, hon har inga egna kapitel men inflätat i de andras så finns hennes röst. Tänk att inte veta vem man är längre? Tänk att som litet barn tro att det är fel tvilling som dött och att inte begripa vad det är som händer. Djupt obehagligt är det i alla fall att läsa Kristies upplevelser kring allt detta.

 Även själva miljöerna bidrar starkt till en tätt känsla, en fyr belägen ute på en enslig ö där telefonerna inte fungerar och dit man endast kan komma med båt, om inte tidvattnet ligger på förstå för då kan man gå över till ön. Istvillingar är en välskriven psykologisk thriller som bjuder på en obehaglig upplevelse och där jag stundtals sitter med andan i halsen och skyhög puls!

Slutet sedan är utmärkt och bjuder på en högst oväntad twist!En liten notis är att jag som alltid läser allt i boken denna gång missade baksidefliken i boken. Så under hela läsningen var jag övertygad om att författaren var kvinna! Men insåg när jag kommit till slutet och då såg den där fliken med information om författaren att han faktiskt var en man! Märkligt det där ju!

6 kommentarer:

 1. Haha nu när du säger det så kopplar jag alltid till att författaren skulle vara kvinna också, så fort jag ser boken så tänker jag liksom i förbifarten att det skulle vara så. Men nu påminde du mig om att det var fel! :p

  SvaraRadera
  Svar
  1. =) Varsågod! Men visst är det allt märkligt det där med att tro att författaren är kvinna och sedan upptäcka att hen var visst man! Eller vice versa.

   Radera
 2. Den här verkar så himla spännande :) Jag måste nog läsa den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. =) Jag kan varmt rekommendera den! Hoppas du också gillar den!

   Radera
 3. Måste läsa den här känner jag. Så många som skriver så himla bra om den och nu du! Lägges i min stoora hög.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja de där läshögarna....de blir ju aldrig mindre precis, det är nästan som om de magiskt förökar sig under natten! =)

   Radera