torsdag 9 juli 2015

Svarta sagor: Del två

Svarta Sagor
Rec-ex ifrån Zombie Förlag, Tack så mycket!

Här kommer då omgång två av novellerna ifrån Svarta sagor! Del 1 hittar ni Här!

Så här skriver förlaget om själva samlingen: "Rysare och skräcknoveller att läsa då mörkret sänker sig. Författarna tar dig med till skymningszonen där vampyrer, vålnader och andra monster strövar fritt. Tretton mardrömmar att sluka eller njuta en och en ."


Den sjunde av Love Kölle
Författaren skriver så här om sin novell:  "Efter att ledaren för en av stadens större brottssyndikat pågår en maktförskjutning i Stockholms undre värld. Aktörer som tidigare varit förpassade till mellanhandspositioner ser nu möjligheter att klättra upp på maktstegen, och den som väl fått smak på makt och pengar, vill gärna ha mer ... "

En märklig hårdkokt novell med erotiska undertoner. Obehaglig i sitt sätt att se på de mest utsatta i samhället. Love Kölle har ett rakt tilltal med ett rättframt språk som bidrar till att förstärka den hårdkokta känslan man får när man läser novellen. En novell som håller hela vägen igenom, den berättar det som behövs och man får ett trovärdigt slut. 


Flockdjur av Mikael Strömberg
Om människans inneboende eviga längtan efter att få höra till men också om hur saker kan oehört fel i våra försök att skydda våra närmaste. Novellen tar sin början med Lars som beslutat sig för att avsluta sitt liv men som efter sitt självmordsförsök ångrar sig. Han lyckas ta sig till sjukhuset och där krockar hans liv med dr Thomas Hagel. Vi får under en kort novell följa två människors liv, liv som för alltid kommer att förändras.  En välskriven novell med obehagliga undertoner. Om vad vi människor är kapabla till i de allra svåraste stunderna. Jag gillade den men blev inte överdrivet rädd. En bra kompetent novell.

En ung kvinna vaknar upp, fastlåst i ett rum och fastkedjad vid en sjukhussäng. Vad gör hon där? Vem är de människor som kommer in i rummet med jämna mellanrum? Och vad är det gör ställe hon hamnat på?

En obehaglig novell som bjuder på en intressant tvist. Holmquist bjuder som vanligt på en välskriven och spännande novell. Jag gillar Holmquist lättsamma språk som är behagligt att läsa.  Känslan av panik och ångest som skapas hos den unga kvinnan byggs upp på ett trovärdigt sätt. Den kryper in under skinnet på en. Slutet bjuder inte på en självklar lösning utan är relativt öppet vilket skapar fler frågor än svar. Snyggt gjort!

Befallaren av Fred Andersson ( länk går till ett youtube-klipp där författaren själv presenterar sin novell)

En ödsligt belägen ö vid namn Loke. En plats dit andra människor inte vill åka, dit åker Lars Andersson. Han är blivande författare som fått nys om en historia som utspelar sig på ön Loke. Om ett märkligt samhälle befolkat med människor som dyrkar Befallaren. Smygande otäck novell som bjuder på en spännande läsning. En novell med en början, en mitt och ett slut, allt ihop flätat på ett snyggt sätt. Undertoner av erotik även i denna novell och här med en starkt HBTQ-tema. Intressant upplägg. Jag gillade denna novell.

4 kommentarer:

 1. Men vad märkligt, den där du kallar "Flockdjur" är jag helt säker på att jag har läst. Absolut. Undrar om den inte förekom i en sån där julsamling som ungarna i området går runt och säljer? Typ "Mord i jultid" eller "Mord vid julgranen" eller något sånt. Usch, den var obehaglig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vet jag faktiskt inte, jag får kolla upp det! Men visst är just den novellen riktigt obehaglig. Svarta sagor rymmer många bra noveller som är riktigt obehagliga.

   Radera
 2. Hej Joelinda och Helen!

  Mikaels "Flockdjur" är specialskriven för 13 svarta sagor, så det måste finnas en annan novell som den har beröringspunkter med. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Jonny för ditt svar! Härligt att du tog dig tiden. Då vet vi hur det ligger till! =)

   Radera