måndag 27 mars 2017

Vem var Henrietta Lacks?

Rebecka Skloot, Den odödliga Henrietta Lacks  
Översättare: Göran Grip
Originaltitel:The immortal life of Henrietta Lacks

Handling
 januari 1951 diagnosticerades Henrietta Lacks med cancer. Nio månader senare avled hon. Men de cellprov som hennes läkare tog lever fortfarande. De har gett upphov till tre Nobelpris, de låg till grund för poliovaccinet, de har varit på månen. Men ingen kände till den fattiga, svarta tobaksodlaren som var alltings upphov.
Den odödliga Henrietta Lacks är en storartad berättelse om vetenskapens fantastiska förmåga att skapa ett bra liv för oss alla. Men också en tragisk historia om krocken mellan medicin, etik och ras. Och inte minst en djupt skakande berättelse om en dotter som förtärdes av frågor om sin mor som hon aldrig fick lära känna.

Vad jag tyckte:
Rubriken på detta inlägg syftar till att jag hela tiden döper om denna bok till just Vem var Henrietta Lacks? Dock är det en relativt passande omskrivning eftersom den röda tråden genom Rebecka Skloots bok handlar just om Henrietta Lacks och försöker att ta reda mer om henne. Henrietta Lacks var en ung färgad kvinna som någon gång på femtiotalet fick cancer och där hennes vävnader utan hennes medgivande skördades och tog varas på. Dessa vävnaders celler visade sig vara mycket speciella och det startades en mängd forskning på just Henriettas celler. HELA som dessa celler senare kom att kallas.  Utan sitt medgivande eller hennes efterlevande familjs vetskap så kom dessa celler att skapa enorma förändring inom bla medicinsk vetenskap och där HELA dessutom skickades ut i rymden för att testas.  Under väldigt många år så stod hela hennes efterlevandes familj ovetande till detta. För boken berör inte bara de rent medicinska frågorna kring huruvida celler eller vävnader tillhör dig personligen även efter de har avlägsnats ifrån din kropp eller inte? Boken är också en stark skildring över det färgades situation i USA och deras utsatthet både under femtiotalet men också i modern tid. Henrietta Lacks dotter Deborah är den som fungerar som språkrör för familjen men Rebecka Skloot får verkligen kämpa för att kunna skriva sin bok.

Det är tung läsning men absolut inte dålig, det är bara det att jag är ovan vid att läsa faktaböcker och denna är så sprängfylld med detaljer, både rent historiska detaljer men också vetenskapliga detaljer som ibland känns lite bortom min egen kunskap. Men jag läser vidare, ett kapitel i taget och jag gillar det verkligen. Detta är en stark bok som berör så många frågor och tankar och där jag känner att jag inte riktigt kan få ned alla mina tankar kring boken här i detta omdöme på ett snyggt sätt. Här ryms frågor om identitet och integritet, frågor om livet och döden men samtidigt är detta en skildring över familj, speciellt relationen mellan dottern och modern, det är även en kvinnohistoria sedd ur en färgad kvinnas perspektiv och alltså lyfts även rasism in samt även slaveri. Den odödliga Henrietta Lacks är en komplex bok som bör läsas med tålamod och sakta, där man låter varje del ta in tid och där man hinner tänka klart innan man läser vidare.


Betyg: 4+/5
Boken kommer från: Biblioteket
Andra som skrivit om boken: Beas Bokhylla,  C.M.R Nilsson, Bokmania och Bokblomma

3 kommentarer:

  1. Den boken står och väntar i min bokhylla.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är en väldigt intressant bok som lärde mig mycket nytt.

      Radera
  2. Jag tycker boken om Henrietta Lacks är alldeles otroligt fantastisk. Vilken historia! Och vilket jobb Rebecca Skloot har gjort! Sedan kan jag erkänna att de specifikt medicinska faktabitarna gled jag snabbt förbi, begrep dem ju ändå inte. Men ödet begrep jag, och dessutom att boken fick stor betydelse för Henriettas familj, till sist.

    SvaraRadera