måndag 2 januari 2017

13 svarta sagor om superhjältar

13 svarta sagor om superhjältar av Jonny Berg (red) Antologi   
Rec-ex ifrån Zombie förlag, Tusen tack!

Handling:
Superhjältar. De finns överallt. Från Stockholm till Vindeln. Under steampunkigt 1800-tal och i framtiden. De håller Sverige fritt från superskurkar och faror. Deras kamp är inte enkel, och de är inte alltid så starka som omvärlden önskar. De slåss också mot inre demoner, migrän och IBS.
I den här antologin ger tretton av Sveriges mest spännande författare sin bild av en svensk superhjälte, som är både mänskligare och mer komplex än vi är vana vid
Vad jag tyckte:

13 svarta sagor om superhjältar innehåller alltså 13 noveller med temat superhjältar. Tänk att det kunde finnas en sådan fantastisk uppsättning av superhjältar i lilla Sverige! I denna samling får vi stötta på superhjältar i alla möjliga och omöjliga uppsättningar. Men det märks också att varje författare lagt ner mycket möda på sina noveller. Det finns ett mörker och komplexitet i varje novell som gör att de sticker ut. Istället för det glamorösa actionfyllda Hollywood får vi istället mörkare och allvarligare noveller som kretsar kring många olika frågor.  Alla noveller håller hög klass och är välskrivna på ett mycket intressant sätt. Jag läser och njuter av denna kavalkad av superhjältar.

Några noveller sticker ut lite extra för mig och blir lite av favoriter. Men jag vill ändå säga att alla noveller är läsvärda och spännande.

Mantlarna av Anna Jakobsson Lund, På en liten folkhögskola i Vindeln så är eleverna inte vanliga elever utan kandidater för superhjältar. Som X-men fast i svenska skogen på en folkhögskola! Välskrivet som alltid och väldigt spännande tema. Om vänskap och om att hitta sig själv.

Stenstoder av Lupina Ojala, Slutet av 1800-talet, en ung ogift adelsfröken med många hemligheter och så Svarta rosen i en steampunkig novell blir snabbt en favorit. Jag bara älskar det! Enda felet med novellen är att jag vill ha mer! Ännu fler äventyr och fartfyllda händelse i det gamla Göteborg tillsammans med Svarta rosen.

Memento Mori av Oskar Källner. Novellen tar sin form som ett förhör, ett förhör mellan en polis och en superhjälte. Där superhjälten Järnsyrsan ska försöka förklara hur det kunde gå så fruktansvärt fel under ett tillslag mot en ond skurk. Polisen vid namn Jeanette har dock egna planer för själva förhöret än enbart polisiära sådana. En smart och välskriven novell som bjuder på en annorlunda vinkling kring frågan om vad det innebär att vara superhjälte och vilket ansvar man har. Härligt med kopplingen till Malmö!

Den flygande mannen av Johan Ring. 80-talet i Malmö så finns där en flygande man som dykt upp vid ett par tillfällen och räddat liv. Men vem är han och vart kommer han ifrån? Det finns en som vet vem han är och det är unge David. Han vet precis vem mannen är för han är hans vän och han vet också precis vad det kostar den flygande mannen att göra dessa räddningsaktioner. En annorlunda tolkning av superhjälte-temat som känns mer vemodig än spännande. En eftertänksam novell som är välskriven och finstämd. 

Den sista exorcisten av Lova Lovén  En novell som jag tycker påminner lite om Buffy, i alla fall i själva det faktum att novellen rör sig kring en ung kvinna som har ett vanlig tråkigt vardagsarbete men i övrigt bekämpar demonerna som bor på våra gator. Demoner som de allra flesta ser som vanliga människor men där Karin kan se bortom masken. Spännande och actionfylld. En intressant novell. Med en annorlunda twist på slutet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar