onsdag 11 januari 2017

Vår egen lilla hemlighet av Ninni Schulman

Ninni Schulman, Vår egen lilla hemlighet  

Handling:
En kväll i april kommer socialsekreterare Anna-Karin Ehn inte hem från sitt arbete och hennes make anmäler henne försvunnen. Han vet att hon har blivit hotad på sitt jobb och fruktar det värsta.

Dagen därpå hittas Anna-Karins bil övergiven vid vägkanten några mil utanför Hagfors. Polisen hittar spår av blod i bilen och man misstänker att hon har utsatts för ett brott. Anna-Karin verkar ha levt ett helt vanligt liv med man och barn, men när man börjar skrapa på den prydliga ytan upptäcker man att hon har många hemligheter. Kan de ha lett till hennes försvinnande?

Vad jag tyckte:
Ninni Schulman skriver vardagsdeckare tycker jag där det vardagliga livet med det ständiga livspusslet varvas med någon form av deckarinslag. Så är det även här i Vår egen lilla hemlighet. Vi möter Christer ( polisen) som tampas med en svartsjuk flickvän, Magda som ständigt oroar sig över om henne jobb på den lilla lokala avdelningen på tidningen kommer finnas kvar samtidigt som hon oroar sig över hon ska få familjelivet att gå ihop. Petra (polis även hon) kämpar mot sjukdomar och det kommer en minst sagt oväntad vändning på hennes historia. Vardagliga problem i den lilla småstaden Hagfors där alla känner alla och livet går sin stilla lunk. Men i Vår egen lilla hemlighet tar Ninni Schulman upp ett betydligt mörkare och allvarligare ämne än vad hon gjort tidigare. I Vår egen lilla hemlighet så är det våld och övergrepp i det egna hemmet som står i fokus. Bakom två stängda dörrar i det lilla samhället pågår det hemska saker som i slutänden kommer leda till fruktansvärda tragedier. Där vuxna och barn känner sig hotade och otrygga i en miljö där de egentligen skulle känna sig som allra tryggast. Detta är styrkan i Ninni Schulmanns deckare, att hon lyfter fram ämnen som ligger väldigt nära vår verklighet. Här finns inga galna seriemördare eller ondskefulla monster. Här finns monster som kan hittas på vår egen gata, i vår egen närmiljö och det gör det hela än mer skrämmande och otäckt.

 En liten parentes här, lilla Marios ångestskrik i slutet på boken ekar fortfarande i mitt huvud....

Vår egen lilla hemlighet är alltså en välskriven vardagsdeckare med trevligt persongalleri och stämningsfulla miljöer. Men med en mörkare ton och ett större allvar än tidigare. Ninni Schulman växer med denna bok som författare för mig och jag kommer absolut fortsätta läsa hennes deckare.


Betyg: 4/5
Boken kommer från: Biblioteket
Andra som skrivit om boken: Johannas deckarhörna, Mysterierna och Maddes bokblogg

1 kommentar:

  1. Hu, vad ruggigt! Jag har inte läst något av Schulman, men tror jag skulle gilla hennes böcker att döma av dina recensioner.

    SvaraRadera