måndag 2 januari 2017

Världen efter av Susan Ee

Susan Ee, Världen efter 
Rec-ex ifrån Modernista förlag. Tusen tack!

Världen efter är del två i en serie, så det kan förekomma spoilers nedan. Om du inte läst serien, läs vad jag tyckte om bok ett Här!

Handling:
I uppföljaren till succédebuten Änglafall börjar de som överlevt den stora ängla-apokalypsen skrapa ihop det som återstår av den moderna världen. När en grupp människor tillfångatar Penryns syster Paige, eftersom de tror att hon är ett monster, slutar situationen med en massaker. Paige försvinner. Människor är livrädda. Hennes mamma är förkrossad.

Penryn driver runt på San Franciscos gator och letar efter Paige. Varför är gatorna så tomma? Var är alla? Hennes sökande leder henne till hjärtat av änglarnas planer, där hon får en skymt av deras motiv och inser hur skräckinjagande långt de är villiga att gå.

Vad jag tyckte:
Jag blev totalt golvad av första delen i serien som heter Änglafall och jag var verkligen spänd på fortsättningen. Skulle Susan Ee kunna leverera ännu en fantastik bok i samma stil och klass som första boken?  Det visade sig att hon kunde det! Världen efter handlar om hur motstånds rörelsens försök till att krossa änglarna lett till en ännu större katastrof än tidigare. Det råder fullt krig mellan de båda fronterna och någonstans i mitten befinner sig Penryn. Ängeln Raffe har försvunnit och Penryn försöker överleva i kaotisk värld där hennes älskade lillasyster har förvandlats till något slags monster.  Jag älskar Susan Ee mörka och kaotiska världsbygge som rymmer så mycket komplexitet och svårigheter. Jag gillar också hur Penryn är en helt vanlig tjej som enbart vill ha tillbaka sitt gamla liv och som inte frivilligt ställer sig i frontlinjen för motståndet.  Men samtidigt är hon en av de starkaste karaktärer jag läst om på länge. Jag är riktigt förtjust i henne och jag gillar också hur hennes relation till sin lillasyster utvecklas. Ängeln Rafael är också han en mycket intressant karaktär.

Susann Ee är inte den värjer för otäcka detaljer och Världen efter är fylld med blod och råhet där våldet är mardrömsframkallande och där monstren är som hämtade direkt ifrån undervärlden.  Men hon lyckas ändock hålla en bra balans tycker jag, det blir aldrig för mycket även om hon ofta är snubblande nära. Tack vare att Susann Ee skickligt parerar detta mörker med en vass och syrlig humor blandat med värme och kärlek så blir det dock aldrig för mycket.

Nu längtar jag ännu mer efter del tre i serien!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar