onsdag 4 januari 2017

Sattyg av Mikael Strömberg

Mikael Strömberg,Sattyg
Rec-ex från författaren, Tusen tack!

Handling:
Det är sommarlov. Systrarna Minna och Sanna ska tillsammans med pappa tillbringa några dagar på Martungan, där de övertagit ett torp efter en avlägsen släkting.

Men något mystiskt pågår på ön. Människorna är underliga och skygga, allt tycks förfalla och redan första natten känner de av en obehaglig närvaro. Minna och Sanna bestämmer sig. De måste ta reda på vad som händer, och vad det är som besöker dem om nätterna.


Vad jag tyckte:
Sattyg är första boken i serien Martunga och jädra vad bra detta är! Smart, underhållande och rejält skrämmande spökhistoria som bjuder på färgstarka karaktärer och ryslig intrig som skapar många kalla kårar längs ryggraden. Boken är trots allt skrivet för mellanåldern men även för mig som vuxen och van skräckläsare var det väldigt nervpirrande läsningen emellanåt. Jag gillar väldigt mycket att det verkligen känns som att författaren litar på sina läsare, måhända att de är unga men författaren tror på dom och tillåter sina läsare att själva tänka en hel del.  Inbjudande läsningen men som ändå utmanar sina läsare, det är väldigt trevligt tycker jag.

Jag älskar också hur författaren använt sig av myter och väsen som finns naturligt i folktron här i Sverige. Men att han vidareutvecklat det hela till något helt eget. Mycket skickligt gjort och det där Trasslet är nog något av de mest skrämmande monster jag läst om på länge. Stämningen är precis rätt med sommar sköna Sverige som bakgrund, jag känner lukten av instängt torp och lukten av svensk insjö har jag i näsan medan jag läser. Så snyggt gjort.

Jag längtar efter de kommande delarna i serien och kan varmt rekommendera den både för yngre läsare men också för vuxna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar