söndag 8 januari 2017

Problemet med får och getter av Joanna Cannon

Joanna Cannon, Problemet med får och getter 
Rec-ex ifrån Louise Bäckelin förlag, Tack!

Handling:
En återvändsgata i en förort i East Midlands i England, 1976. Mrs. Creasy har försvunnit och hela gatan surrar av viskningar och rykten. Grannarna skyller hennes plötsliga försvinnande på den intensiva värmeböljan, men tioåriga Grace och Tilly är inte lika övertygade, utan bestämmer sig för att ta saken i egna händer.

Den energiska, livfulla Grace och den tystlåtna, tankfulla Tilly inspireras först av den lokala kyrkoherden till att söka Gud efter svar, och knackar sedan dörr på jakt efter ledtrådar. Det visar sig att alla på gatan tycks ha något att dölja, skäl till att inte riktigt passa in. Men efter hand börjar de avslöja sina hemligheter, sådant som de två amatördetektiverna aldrig hade kunnat föreställa sig.


I det eviga sommargasset börjar så grannarnas liv stegvis uppdagas, och en egendomlig historia, full av svek och lögner, kommer i ljuset.

Vad jag tyckte:
Problemet med får och getter var en bok som helt oväntat dök upp i min brevlåda ifrån det relativt nya förlaget Louise Bäckelins förlag. Normalt brukar böcker som bara dyker upp i brevlådan, som jag inte bett om då, får vänta tills jag har tid över. Men titeln på denna bok var alltför lockande så strax innan jul gav jag på den bara för att jag var så nyfiken på vad exakt problemet är med får och getter.

Det finns ett mystiskt försvinnande i boken men det är inte en deckare utan istället är det som en närstudie av en liten engelsk gatas liv och invånare. Varje hus verkar gömma på hemligheter och oväntade händelser. I den gasande solen försöker unga Grace tillsammans med sin bästa vän Tilly hitta den mystiskt försvunna Mrs Creasy. Enligt kyrkoherden så håller Gud alltid rätt på sina medlemmar alltså bör Grace och Tilly, enligt sin unga syn på livet, hitta Gud. Hittar de Gud så kommer han trolla fram Mrs Creasy. Men förutom Grace och Tilly så kommer även en del av de boende på gatan till tals och vi får sakta veta att den lugna lilla gatans invånare döljer på långt större hemligheter än mamman som dricker konjak i skafferiet eller änklingen som efter 20 ännu inte slutat duka till sin döda fru. Samtidigt så rymmer gatan ett hus, nr 9. Där bor enstöringen, en avvikande som alla på gatan är övertygade om är en riktigt hemsk person,

Problemet med får och getter är en välskriven och underhållande berättelse som med lättillgängligt språk tilltalar mig mycket. En varm berättelse om livet, hemligheter och vänskap. Det finns en torr syrlig humor insprängt som är väldigt trevlig. Att skifta mellan barnens perspektiv och de vuxna gör läsningen riktigt spännande. Skiftet mellan det naiva och det vuxna cyniska är skickligt gjort.  Vad som är problemet med får och getter får du själv ta reda på genom att läsa boken! 

2 kommentarer: