måndag 9 januari 2017

Krisboken av Vanja Persson

Vanja Persson, Krisboken
Rec-ex ifrån författaren, Tusen tack!  

Handling:
Har du blivit av med jobbet, blivit sjuk eller gått i pension? Är din ekonomi sämre än du någonsin kunnat föreställa dig? Håller det på att knäcka dig att aldrig ha tillräckligt med pengar? Då är det här boken för dig!
Ekonomiböcker handlar ofta om hur du blir miljonär, sparar i aktier eller andra saker som förutsätter att du har några pengar att spara. Det gör inte den här boken. Tanken med Krisboken är att den ska vara en hjälp när det verkligen är kris – oavsett om svackan är tillfällig eller livslång. Här får du som inte ens har pengar till mat eller räkningar hjälp att ta kontroll över din situation och sänka dina utgifter. Du får även tips om hur du kan öka din inkomst trots dina eventuella begränsningar.
OBS! Krisboken utlovar inte att du blir miljonär eller ens att du får gott ställt efter att ha läst boken, men ett liv utan ekonomisk stress och möjlighet till att sätta lite guldkant på tillvaron är nog så viktigt.
Krisbokens författare är inte utbildad på Handels eller specialist på privatekonomi. Däremot är hon specialist på att leva på existensminimum. Efter alltför många år som sjukskriven, ensamstående mamma med eget företag har Vanja Persson fått lära sig att vara kreativ både när det gäller att sänka kostnaderna och öka inkomsterna. I Krisboken delar hon med sig av sina erfarenheter för att hjälpa andra i samma situation.
Vad jag tyckte:
Jag fick Krisboken som rec-ex ifrån författaren i form av en pdf-fil. Inte det lättaste formatet att läsa på en väldig liten telefon. Men ämnet berör mig starkt och har en stark personlig anknytning till ämnet så jag ville ändå läsa boken. Tyvärr blev boken liggande ett bra tag, jag fick den en tid innan julen. Men under mellandagarna satt jag här och hade ångest över att julen var över men än återstod nyår och en födelsedag. Hur i hela fridens dar skulle jag få pengarna att räcka till detta samtidigt som jag skulle kunna sätta mat på bordet i en månad. Jag lever alltså själv med en extremt dålig ekonomi, är sjukskriven med extremt låg sjukpenning. Min sambo har arbete men med relativt låg lön. Min sjukskrivning är inte heller en sådan som kommer gå över inom det närmaste utan jag har en kronisk smärtsjukdom.  Jag kommer alltid få leva med dålig ekonomi men tack vare Vanja Persson lilla bok så fick jag faktiskt styrkan att prata med min sambo. Vi har en väldigt god kommunikation sinsemellan men just den ekonomiska biten försöker vi stöka undan så fort vi kan. Betala det som ska betalas och sedan bara härda ut. När jag läst ut Krisboken såg jag till att prata med min sambo och tillsammans kunde vi gemensamt ordna så att nyår kunde firas och där det ser ut som att vi ska klara hela månaden. Nyår blev på så sätt verkligen speciellt då det förde mig och sambon närmare varandra. Så tack Vanja!
Krisboken är precis som det står här uppe inte en bok för dig som vill bli miljonär och inte är det en bok fylld med specifika uträkningar och noggrant uppställda kalkyler. Det förekommer en budgetplan som är väldigt smart och som jag tänker ägna mig åt att grubbla över tillsammans med min sambo. I övrigt är det en bok som ger tröst och förståelse i en sits som kan vara nog så tärande och svår. Igenom hela boken löper en röd tråd nämligen ordet acceptans. Att lära sig att acceptera sin situation kan göra så att man istället för att bara överleva kan lära sig att leva.  Att författaren vet vad hon skriver märks tydligt och det gör det lättare för mig som läsare att ta mig till hennes råd och tips. För hon vet ju hur det är att leva i ekonomisk utsatthet, hon vet verkligen vad hon pratar om. Här är det inte någon hög utbildad civilekonom som kommer med pekpinnar och dåligt samvete utan här möts jag av förståelse och kunskap hämtad direkt från livet. 
Det är också väldigt bra att Vanja Persson nämner vid ett par tillfällen att man ska vara noga med att kontrollera vad man får göra och vad inte får göra om man har till bidrag ifrån Försäkringskassan. Det är  viktigt att man håller koll på det så att man inte riskerar att bli avstängd.
Krisboken kommer jag återvända till flera gånger och så fort sambon läst den så kommer vi ha ett längre samtal kring ämnet. Vanja Persson har skrivit en väldigt viktig bok som behövs i dagens samhälle där vi som lever i ekonomisk utsatthet blir alltfler.  Jag har även lagt in inköpsförslag på mitt lokala bibliotek så att de som inte har råd att köpa boken skulle kunna låna den.

2 kommentarer:

  1. Å, den här skulle jag verkligen vilja läsa! Vilken fantastisk grej att boken lyckades få dig att dels ta tag i saker och ting, dels att känna lite större hopp och förtröstan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Boken var och är verkligen till stor hjälp för mig. Att leva med dålig ekonomi tär och är man dessutom sjuk så behövs det lite hjälp. Krisboken kommer jag återvända till många gånger. Jag varmt rekommendera den. Man behöver inte ha dålig ekonomi för att ta till sig boken. Den kan nog rent av ge nya perspektiv på vad pengarna betyder för en.

      Radera