söndag 8 januari 2017

Du bara, Anna Ahlund

Anna Ahlund, Du, bara  

Handling:
Frank, det här är min lillebror John."

Han tittar upp och ser på mig.

Jag håller andan.

Hans ögon är elektriska. Svarta som ett natthav där blixten slagit ner. Utan att släppa mig med blicken reser han sig upp, ler och sträcker fram handen. Jag tar två steg fram och fångar den. Hans handflata är sval.

"Hej John."

Du, bara är en romantisk och hjärteknipande historia om sextonåriga John som blir kär i den två år äldre Frank. Frank är oturligt nog redan är tingad av Johns storasyster Caroline. Och Caroline är van att få som hon vill. John är van att backa, men det tänker han inte göra nu. Dessutom har Frank en egen vilja. Och ett krossat hjärta i bagaget, vilket krånglar till saker.

Det handlar också om en bästis, ett båthus, en pappershandel, ett hustak med utsikt över hela Uppsala, Nick Drake, Räddaren i nöden, tusen papperstranor och trädgårdsrosor från Svartbäcken. Och så en hel del sex.


Vad jag tyckte:
Du, bara listade jag som förra årets starkaste kärleksbok och det är den verkligen värd. Du.bara är en skimrande vacker bok om den unga kärlekens magiska styrka och svårigheter.  Jag älskar hur boken skildrar en homosexuell relation som något helt vardagligt och vanligt, Du,bara är en kärlekshistoria och inte ett sätt att problematisera eller göra den sexuella läggningen till någon politisk fråga. Nej, det är helt enkelt en kärlekshistoria mellan två unga människor. Det är det som är det viktiga. Sedan kan det vara nog så svårt att lita på sina känslor, speciellt när man har ett trasigt hjärta. Med varsamhet och värme berättar Anna Ahlund sin historia som berör mig starkt. Med ett lätt handlag och mjuk touch lyfter Anna Ahlund hela sin berättelse till något som är utöver det vanliga. Språket vibrerar och sprakar, det pirrar och det dansar. Samtidigt så är det hela så himla exakt och där varje detalj, varje dialog, varje karaktärsdrag känns alltigenom äkta rakt igenom.

Boken är dessutom väldigt het, pryda jag rodnade rejält vid flera tillfällen men även detta gillar jag. Hur denna intimitet skildras som något helt naturligt och något som är riktigt fint mellan två människor som gillar varandra. Underbar läsning! Härligt att det får vara så naturligt och fint.

Du, bara passar utmärkt att läsa för alla, i alla åldrar. Läs och njut!

2 kommentarer: