fredag 6 januari 2017

Versioner av oss av Laura Barnet

Laura Barnett, Versioner av oss
Rec-ex från Louise Bäckelin Förlag, Tusen tack

Handling:
Eva och Jim är båda nitton och året är 1958, i Cambridge där de studerar. De möts en dag när Jim är ute och går och Eva kommer cyklande mot honom – och hastigt tvingas väja för en hund.

Det där första mötet blir avgörande för resten av deras liv. Eller vad är det verkligt avgörande? Läsaren följer tre olika versioner av deras framtid – tillsammans, och utan varandra; deras kärlekshistorias olika inkarnationer, genom stora och små händelser; från femtiotalets Cambridge till nutidens London, via New York, Cornwall, Paris, Rom och Los Angeles. Till dess att deras liv når en konklusion.


Vad jag tyckte:
Vi har möter i denna bok två människor, Eva och Jim. Året är 1958 och vårt första möte med dom sker vid en cykel olycka. Ett möte skildras, två människor möts av en slump och ödet, därefter får vi tre olika versioner av vad som händer därefter. I ena versionen så blir Eva och Jim tillsammans och fortsätta ett liv tillsammans, i den andra versionen så möts de, blir tillsammans men skiljs åt pga tragiska händelser och i sista versionen möts de och skiljs åt, i ett tillfälligt möte men där de kommer stöta på varandra längre fram i livet.

Beskrivningen av bokens handling må låta rörig och det tar förvisso ett litet tag för mig att förstå upplägget och lära mig skillnaden mellan de olika versionerna. Laura Barnet är en författare som förlitar sig läsaren och skriver inte en på näsan hela tiden utan hon har tilltro till att vi klarar av att hålla reda på de tre versionerna. De tre versionerna är noga markerade inför varje skifte mellan dom och med små detaljer i berättelsen skapas en förståelse hos mig som läsare vilken version jag läser.  Boken får mig att fundera på val och konsekvenser av val, hur våra liv kan så lätt förändras genom ett enda litet val. Hur blir livet för Eva och Jim utifrån de olika val de gör? Hur förändras dom som personer genom detta möte och hur kommer deras liv utvecklas genom de konsekvenser som sker?

För mig personligen börjar jag tänka på hur jag mötte min sambo, vi träffades på ett forum för skrivare/diktare. Mycket slumpartat och väldigt osannolikt att vi skulle möts utanför detta forum då vi då bodde mer än 60 mil ifrån varandra. Ett val där, en knapptryckning och ett enter-nedslag det är allt som skiljer vår nuvarande version ifrån en version där vi aldrig möts.... Fascinerande att tänka på faktiskt. Ödet eller slumpen? Vem vet?

Versioner av oss har ett behagligt, mjukt språk som flyter på fint utan några hinder och jag fascineras av de starka karaktärsskildringarna.  Visst är det också en bok som kräver sin läsare, det gäller ju att hålla reda på två liv som skildras under 50 år tre gånger om dessutom. Det är lätt att tappa bort sig men jag anser att om man bara har tålamod och läser långsamt så kommer man mötas av fyllig och komplex historia som är otroligt tilltalande och fascinerande. Författaren Laura Barnett berättar sin historia med utsökt skicklighet där varje detalj och varje biroll vävs samman till en komplex helhet tillsammans med Eva och Jim.

2 kommentarer:

  1. Det känns som att ALLA har läst den här boken snart! Jag blir mycket nyfiken på den, efter varenda recension har jag känt likadant: den här måste jag läsa. Gillar det här med valen vi gör och allt vi avstår ifrån...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är en minst sagt annorlunda roman som kräver lite av en som läsare. Men jag gillar att utmanas dock har jag sett några som tyckte den var för rörig. Men du får prova själv och se får vi se vad du tycker sen! =)

      Radera