måndag 5 januari 2015

En hyllning till en saknad vän

 JumJum
2003-04-22 / 2014-12-29

Tillsammans med en fyrbent vän så kan få upptäcka svaren på livets alla mysterium, upptäcka världens alla förunderligheter och se vart livets innerliga lycka egentligen gömmer sig.

Du visade oss att svaren på livets mysterium kan gömma sig i en enkel pinne, en sådan där extra fin pinne med den rätta tuggytan och med alldeles rätt storlek. Svaren på livets mysterium göms även i de virvlande höstlöven, det gäller bara att man hoppar extra mycket samtidigt som man skäller ordentligt för att hinna se de gömda svaren. Med en bil kan man även åka ut i de gamla skogarna för där ryms även många av svaren på livets mysterium, det gäller bara att avverka många kilometer och att man kommer ihåg att ta med sig en välfylld picknick-korg.  Men svaren på livets mysterium kan man även hitta en vardagsgrå tisdag, det gäller bara att vända nosen mot solen och blunda tillräckligt hårt.

Livets förunderligheter finns också gömd bakom träden i skogen, den lurar under de extra djupa snöhögarna, de finns i de extra leriga pölarna och de känns under tassarna i de mjuka mossmattorna i de solbelysta gläntorna. Man måste bara stanna upp, insupa alla dofter och sedan rusa runt så virvlande fort att tassarna trasslar in sig i varandra.  Även i sjöarnas lekfulla vågor döljs det mängder av förunderligheter, här gäller det bara att man vågar kasta sig ut i det blöta om, om och om igen.
Livets förunderligheter kan också finnas dold i det taktfasta dunkandet av en svans mot golvet, man måste bara stanna upp och njuta av det.

Livets innerliga lycka finns dold i att man hängivet, med huvudet på sned och rynkad panna, beskådar det magiska med maten som tillagas, den finns även i att så noggrant som möjligt skala en tennisboll och springa det snabbaste man kan efter en freesbe.
Det innerliga i lyckan med livet finns i hjärtan som knutits samman med obrytbara band, dessa band hittar man intrasslade ibland kuddar och täcken där man gömmer sig för en värld som svår. Med en kall nos mot kinden och en hand som vilar på en varm bringa så mildrades de svåra dagarna och sårade själar får ro. Men lyckan finns också dold bland i den explosiva längtan som ryms efter den evighetslånga tidsrymden av en timmes frånvaro, där hela ens kropp talar om för dig vad lycka egentligen är. Lyckan i livet finns i att plöja genom folkmassor för att hitta mormor, den finns i de enkla stunderna tillsammans med morfar och de går att hitta i sällskapet med mostrarna och morbror Micke. Men den innerliga lyckan finns också i att gnugga panna med lillbrorsan, låta sig tvättas av en lillasysters sträva tunga och att hänsynsfullt dela utrymme med kattdrottningen. Den innerliga lyckan finns också i att tillsammans med bästa kompisen röja järnet och springa så fort ens ben kan bära en.  Livets innerliga lycka finns också i sorgen över en förlorad vän, att med ylande tala om sin kärlek till en vän som jamade istället för att skälla. Svaret på var livets innerliga lycka finns visade du med oändliga oceaner av kärlek att den finns precis framför nosen, hemma hos familjen.  

Men ett hundliv är så oändligt mycket kortare än ett människoliv, du har nu gett dig iväg på ett nytt äventyr och söker efter svaret på det enda mysterium du inte kan dela med oss. 

Vår följeslagare och tappre vän, du gav oss världen och det var en ära för oss att få dela detta hisnande äventyr med dig.


2 kommentarer:

  1. Svar
    1. Tack! Ibland är det skönt att försöka få ned sina känslor på papper. Jag ville försöka fånga JJ:s inre på något sätt.

      Radera