måndag 9 november 2015

En mycket annorlunda deckare skriven av Hånberg

Daniel Hånberg Alonso, Block- En deckare ur balans i tiden.

Rec-ex ifrån författaren, Tusen tack!

Handling:

Josef Block är trettiosju år gammal.
Cirka trettiosju år. Svårt att veta exakt när han större delen av sitt liv hoppat runt mellan olika tidsepoker på uppdrag av allehanda klienter som vill ha svar från det förflutna.
Ty Josef Block är något så unikt som Sveriges enda metatemporala privatdetektiv.
Vad hände egentligen med farfarsfarfadern som hittades livlös, dränkt i öl? Varför dog en rad för varandra okända människor under mystiska omständigheter – alla på olika konserter? Och vilket öde mötte egentligen Blocks gamla kamrater från barndomens 1910-tal?
Vad hände egentligen med farfarsfarfadern som hittades livlös, dränkt i öl? Varför dog en rad för varandra okända människor under mystiska omständigheter – alla på olika konserter? Och vilket öde mötte egentligen Blocks gamla kamrater från barndomens 1910-tal?
( Text ifrån förlagets hemsida)
Vad jag tyckte:
Om man tröttnat på den eviga floden av standardeckare som följer mall 1 A till punkt och pricka så tycker jag att man ska ta och läsa om Josef Block. Han som är Sveriges enda metatemporala privatdetektiv! Hånberg har skrivit en annorlunda, lekfull och spännande deckare som verkligen går utanför boxens alla ramar!  Upplägget på boken påminner om gamla klassiska deckare som tex Sherlock Holmes just för att även denna bok rymmer ett antal brottshistorier som tillsammans bildar en helhet. Språket påminner även lite om äldre deckare, det känns välvårdat och artigt på ett väldigt bra sätt som passar väl in både med historien och karaktären Josef Block.

Block kan alltså resa i tiden, här är ett litet smakprov ifrån s 9. Block befinner sig i början av kapitlet i  år 2007.

"Entren var upplyst av den högstående augustisolen. Josef tittade på fickuret, antecknade tiden, gick ut genom porten och klev in i år 2010. Vädret den 16 augusti 2010 skilde sig inte mycket ifrån vädret på sekunden tre år tidigare. Josef Block var en tidsanomali och var i hans vetenskap världens enda metatemporala detektiv. För att minimera risken för hybris kallade han sig själv emellertid för Sveriges enda metatemporalar detektiv. Inte för att någon annan var medveten om hans existens./.../ Som den tidsanomali Josef var så kunde han endast röra sig i den fjärde dimensionen. inte de tre första, vilket var anledningen till att han buttert satte sig på tunnelbanans röda linje och begav sig mot polisregistratet."

I detta citat får vi en inblick i vem Josef Block är och vi får även ett smakprov på det jag nämnde innan om att jag upplevde språket som väldigt välvårdat. Här anas också en glimt av den torra humor som finns med i boken.  Det gäller att hänga med när man läser om Block och hans alla tidshopp fram och tillbaka i tiden. Författaren löser detta snyggt dels med att markera vilket år vi är i i början av varje nytt stycke samt att låta Block vara extremt noggrann med att skriva ned tidsslag, året och plasten i sin lilla anteckningsbok. Detta är också mycket för att Block själv ska ha koll på vart han varit och när han var där.  För om Block år 2010 reser tillbaka till ex. 1926, den 3 mars så behöver han anteckna det så att han inte tex år 2012 också reser tillbaka till exakt samma plats, tid och år. För då kan han ju riskera att krocka med sig själv!

Som sagt så rymmer boken flera olika brottshistorier, Block är dock inte ute efter att lösa fallen utan bara förstå dom och få vetskap om vad som egentligen hände. Skulle han ge sig på att försöka lösa fallen finns ju också risken att han rubbar tiden. Fallen heter tex Humle, malt, jäst, vatten och ond bråd död eller Lärkan som slutade att sjunga! Men alla fallen bildar också en helhet eftersom Block också försöker förstå sig själv under de olika tidshoppen.

Jag läser och jag njuter av en säregen, egensinnig och annorlunda deckare och jag vill bara ha mer! Det som gör att jag gillar detta extra mycket är också hur skickligt Hånberg skildrar Stockholm, för det är enbart i Stockholm vi befinner oss i, genom olika århundranden. Vi får uppleva Stockholm på 1800-talet, 1900-talet och 2000-talet. Hånberg väver också snyggt in tidsenliga detaljer, skildringar och kulturella inslag som var aktuella under de olika tidsperioderna.  Josef Block är också en intressant person att lära känna men jag upplever han som otroligt ensam. Det är ju ingen som vet att han kan resa igenom tiden och det gör att han på så många sätt står utanför samhället och inte har några närmare relationer. Detta gör dock att fokuset blir helt på själva historierna och inte bara på Josef vilket jag faktiskt gillar.

2 kommentarer:

  1. Aldrig hört talas om, men det låter superintressant. In på önskelistan!

    SvaraRadera