måndag 23 november 2015

Odd och Frostjättarna, Neil Gaiman

Neil Gaiman, Odd och Frostjättarna


Handling:
Vikingapojken Odd längtar efter våren. Han har längtat länge. Det verkar nästan som om någon bestämt att det ska vara vinter för evigt. Världen är mörk och kall. Alla vikingar håller sig inomhus och väntar otåligt på våren. Odd är tolv år gammal och är en envis och listig pojke som helst håller sig för sig själv. Hans riktiga pappa är död.

En natt när han övernattar i sin pappas gamla skogshuggarkoja händer det något märkligt. Något som är så fantastiskt att det är tur att det händer just Odd, som inte bara är listig och klok utan också ovanligt hjälpsam. Odd blir nämligen väckt av tre djur den där natten i kojan. En räv, en örn och en björn. De har kommit för att be Odd om hjälp mot de hemska frostjättarna som vill att det aldrig mer ska bli vår.

Vad jag tyckte:
Med denna lilla pärla till bok så seglade Gaiman rakt in på min nya Älsklings-lista!  Jag älskar Gaimans magiska, lekfulla och fantasifulla penna som verkar kunna skapa den ena bra boken efter den andra! I Odd och Frostjättarna tar han sig an den nordiska mytologien och han gör det med bravur!  Odd, denna lilla kille som haft så mycket otur råkar ut för en samling djur och där det kommer visa sig att det är bara Odd och hans nya vänner som kan sätta stopp för den eviga vintern. Gaiman väver inte både vänskap och mod i denna korta lilla bok. Jag gillar verkligen hur Gaiman tar de traditionella dragen i en saga och stöper om dom i en egen Gaimansk form av det hela. I Odd och frostjättarna får vi också prov på den Gaimanska humorn som alltid är närvarande i hans böcker. En humor som drar åt det burleska hållet utan att för den sakens skulle bli för mycket.

Odd och frostjättarna är en charmig och fin liten berättelse. Där berättelsen lyfts fram genom de vackra svart-vita bilderna som är ritade av Mark Buckingham.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar