onsdag 18 november 2015

Tematrio: Verklighetsflykt

Lyran pratar denna veckan om att ibland är världen och verkligheten bara för mycket. Där även ens läsning tenderar att bara handla om mörker och elände så kan man behöva något lättare och snällare för att orka läsa vidare.

Därför ber Lyran oss att: Berätta om tre böcker som lättar upp i tillvaron!
( Älskar verkligen bilden som kommer ifrån Lyrans sida!)

Jag slukar ju mörker och elände i form av skräck/thriller och deckare på löpande band när det gäller läsningen varvat med en och annan roman om just elände och trasiga människor och mörker. Men ibland måste jag bara ha något fluffigt och snällt för att orka med. Jag har nog egentligen tre kategorier som jag då vänder mig till:


 1. Feel-good, ett riktigt fint exempel här är Barbara Constantine med boken Och sen kom Paulette. En fransk feel-good pärla som verkligen är ljus och vänlig.
 2. Amerikansk ungdomsbok i stil med tex Sarah Dessen med boken Mycket mer än så. Amerikansk kuststad, ungdoms förälskelse, vänskap och värme. Sockersött fluff som inte blir för sockersött.
 3. När det krisar ordentligt så vänder jag mig till Tolkien och läser återigen om Frodo, Sam och Gandalf och alla de andra. Ibland blir det en bok, ibland blir det två. Men kan även här rekommendera Tove Jansson och hennes muminböcker, det passar perfekt när man behöver en motvikt till mörker och elände.
Som en liten bubblar kan jag ju även nämna Diana Gabaldon och hennes underbara serie om Clare och Jamie, det är snart tid känner jag att dyka in i den fjärde delen. Det kan vara välbehövligt med en dos av dessa två i novembermörkret!

7 kommentarer:

 1. Håller med där, ibland behöver man något lite fluffigt emellan!

  SvaraRadera
 2. Flera böcker som jag inte kände till. Tack för tips!

  SvaraRadera
 3. Dessen har jag bara läst en bok av, men är sugen på att läsa fler :)

  SvaraRadera
 4. Tolkiens trilogi är en sådan man gärna skulle vilja göra en omläsning av. Och sen Paulette blev jag nu nyfiken på att kolla upp - tack för tips! :)

  SvaraRadera
 5. Sarah Dessen låter ju intressant. Jag hade en väldigt lång Tolkien-period någon gång på 80-talet och läste allt jag hittade av honom. Det känns som att jag fick min dos då :)

  SvaraRadera
 6. Tove Jansson börjar jag bli sugen på att läsa :)

  SvaraRadera
 7. Sarah Dessen har jag inte läst men funderat på att göra det. Tolkien har jag inte riktigt fått till det men, men skulle kanske ge honom en ny chans...;)

  SvaraRadera