onsdag 25 november 2015

Ole Dole av M.J Aldridge

M.J Aldridge, Ole Dole

Handling:
Ett ungt förälskat par vaknar upp ur medvetslöshet, desorienterade och fångna i något som verkar vara en kakelklädd container. Det är mörkt och kallt, och det är omöjligt att ta sig ut. Deras fängelse tycks först vara helt tomt men när de famlar i mörkret finner de två saker: en pistol och en mobiltelefon. Det ringer i mobilen. En röst talar om att vapnet är laddat med en kula. Den som skjuter den andra kommer att bli fri och få leva. Därefter bryts samtalet.
Det tar två veckor av hunger, skräck, smuts och kyla innan en av dem ger efter.
Någon har satt den här typen av kidnappningar i system; fler par försvinner – arbetskollegor, mor och dotter, två prostituerade kvinnor. Alla ges samma förutsättningar och alla ställs inför samma ultimatum. En får leva. En ska dö.
Kriminalkommissarie Helen Grace och hennes kollegor har aldrig upplevt något liknande. De ser inget samband mellan offren. Helen är skicklig, stark och rättfärdig. När Helen äntligen tycker sig se ett mönster i utredningen är lösningen långt värre än hon någonsin kunnat ana.
(Text ifrån Lind förlags hemsida, jag tog dock bort en del som jag ansåg vara för avslöjande så ni vet om det!)

Vad jag tyckte:

Ole Dole är verkligen en magstark historia som kräver en läsare med starka nerver! Det är en mörk, rå och skitig historia som verkligen känns i magen när man läser den.  En viss inspiration av SAW-filmerna tycker jag att det känns som men berättad på ett helt eget vis. Vansinnigt spännande där man bara ska läsa några rader till, bara ett kapitel till..... Samtidigt så är det också riktigt skickligt återgett de psykologiska vändningarna och känslorna som offren ställs inför. Både valet om att leva eller dö, döda eller dödas för att sedan kämpa mot överlevnadens skuld och det faktum att man dödat en annan människa.

Kriminalkommissarie Helen Grace är i sig också en intressant karaktär som sticker utanför de vanliga standarmallen och som det tar lite tid innan man lär känna och förstå sig på. Dessutom finns där några riktigt intressanta sidokaraktärer som på ett snyggt sätt vävs in i historien och får sin del i historiens förlopp. Aldrigde har konstruerat en  mycket skickligt sammansatt historia där detaljerna sakta mejslas fram men där tempot hela tiden ökar upp till nagelbitarspänning.

Ole dole är alltså en sjukt spännande thriller/deckare som kräver en läsare med stark mage! Jag blev riktigt imponerad över denna och jag hoppas verkligen att det kommer översättas fler av Aldrigde.2 kommentarer:

  1. Tror jag måste skaffa mig denna när den kommer i pocket :)

    SvaraRadera