fredag 13 november 2015

Min första Muminbok!

Tove Jansson, Kometen kommer


Handling:
Sommaren är varm och trevlig som den brukar i Mumindalen. Muminpappan sitter på verandan och Muminmamman lägger snäckskal runt rabatterna. Så en dag upptäcker de ett märkligt sken på himlen. Filosofen Bisamråttan säger att en komet ska träffa jorden. Alla små knytt packar ihop sina saker och flyr i panik. För var dag blir det stora, röda ögat på himlen allt större Men Mumintrollet och Sniff packar ner plättjärnet och saft, och beger sig rakt ut i farligheten
( Text ifrån förlaget Raben & Sjögren sida)

Vad jag tyckte:

Visst känner jag till Tove Jansson och hennes älskade mumintroll men jag har dock aldrig själv läst något om dessa troll. Men i somras ( jösses vad tiden går fort!) så läste jag då min första muminbok och det var en mycket angenäm upplevelse!

Kometen kommer är varm, ömsint, underfundig och vacker berättelse om mod och vänskap. Om att våga fast man kanske bara är en pytteliten Sniff. En härlig berättelse som rymmer många vackra meningar, meningar jag vill spara!  Tove Jansson verkar ha varit en mycket klok kvinna och jag förstår nu att Mumintrollen inte bara kan läsas av barn utan även jag som vuxen kan få ut mycket av dessa böcker. För under ytan av barnbok så ryms också mörker och svåra ting, saker som kanske inte ett barn ser men som jag som vuxen ser. Detta gör att denna lilla boken rymmer så många nyanser att den säkert tåls att läsas om flera gånger.

 Den bok jag läste var också fint illustrerad av Tove Jansson själv, så vackra bilder som man kunde titta på länge.  Så nu ska jag ta och läsa fler böcker av Jansson när jag behöver något som värmer själen. Samtidigt finns det också en härlig humor i boken som tilltalar mig väldigt mycket!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar