söndag 22 november 2015

Den ökända historien om Frankie Landau Banks av E Lockhart

E. Lockhart, Den ökända historien om Frankie Landau Banks
Rec.ex ifrån Lavender Lit förlag, Tusen tack!

Handling:
Frankie Landau-Banks har förändrats under sommarlovet. När hon till hösten kommer tillbaka till sin internatskola blir hon tillsammans med den populära Matthew Livingston.
I Matthews sällskap får Frankie en ny social status och nya vänner, men hon träder också in i en värld full av hemligheter. Hon får nys om att Matthew är med i ett hemligt sällskap, ett sällskap där bara killar är välkomna.
Frankie vägrar låta sig nedvärderas på grund av sitt kön. Hon vet att Matthew ljuger och undanhåller saker för henne. I tysthet börjar hon därför smida planer för att visa att hon är smartare än killarna.
Vad jag tyckte:
Jag älskade E.Lockhart förra bok " Kanske är det allt du behöver vet" men jag föll inte lika pladask för denna boken. Istället fick jag låta boken växa fram och nu när det gått en tid sedan jag läste ut den minns jag den med värme och den har även mognat en del. Så mitt omdöme blir nog högre idag än om jag hade skrivit om den direkt faktiskt.

Jag blir störtförtjust i uppkäftiga och kaxiga Frankie. Frankie som vill gå sin egen väg och absolut inte tänker hindras av att hon inte är en kille. Den ökända.... är en stark feministisk bok som är både smart och rejält underhållande samt riktigt uppkäftig.  Men det feministiska blir en pekpinne-aktigt eller propagerande utan Lockhart smyger in det i texten, väver skickligt in det i berättelsen så att det känns helt naturligt och äkta. Den ökända.... rymmer också vänskap och vänskap som skildras på ett varmt och humoristiskt sätt. Men kärleken är sådan att Frankie inte låter sig förminskas av sin kille, hon vägrar vara någons "Lilla gumman". Starkt och häftigt! Och väldigt välbehövligt med en sådan stark karaktär som Frankie. Och allt detta utspelas i en internatskolmiljö! Älskar internatskolmiljöer!

"Det är bättre att vara ensam, resonerar hon, än att vara med någon som inte ser vem man är. Det är bättre att leda än att följa. Det är bättre att ta till orda än att hålla tyst. Det är bättre att öppna dörrar än att stänga folk ute. Hon tänker inte vara enkel och rar. Och tänker inte vara den folk säger åt henne att vara. Lilla gumman är död.”" Sagt av Frankie! 

2 kommentarer: