fredag 10 mars 2017

Brev till min dotter

Red. Elcim Yilmaz, Brev till min dotter 

Handling:
Hur delar vi med oss av vår livserfarenhet till våra barn? Hur berättar vi för våra döttrar om de misstag vi gjort? Saker vi skäms över, som vi ångrar. Lika svårt kan det vara att prata om det vi är stolta över. Höjdpunkter i livet, smarta val vi gjort, klokskap vi samlat på oss. Det kan vara besvärligt att hitta det rätta tillfället för sådana samtal.

Den här antologin är tänkt att vara en inspirationskälla som belyser den starka men också svåra relationen mellan kvinnor som spänner över generationerna. Några av Sveriges absolut bästa skribenter har tillsammans skapat en spännande, stark och stolt samling texter, skrivna av mödrar till döttrar. Texter om unika erfarenheter de vill förmedla till sina döttrar, kloka råd, smärtsamma upplevelser, triumfer och nederlag


Vad jag tyckte:
Brev till min dotter dök helt oväntat upp i min brevlåda. Jag förvånades över att den lyckats hitta hela vägen hem till mig utan att jag visste om att den var på väg. Så stort tack till Forum förlag som gav mig en sådan fin överraskning.  Elcim Yilmaz drabbades av en svår sjukdom och efterdyningarna av denna sjukdom lede fram till en idé om en bok där kvinnor/mammor skriver ett brev till sin dotter. 13 svenska kvinnor, alltifrån aktivister till journalister deltar.  Jag själv är ingen mamma och kommer troligen inte bli det heller, ett frivilligt och medvetet val. Men jag är en dotter och har en mamma och så är jag kvinna förstås. Varje brev tilltalar mig på många sätt men det känns svårt att recenserar de olika breven på ett vanligt sätt. Varje brev är en djupt personlig text riktad till någon som står brevskrivaren allra närmast. Jag känner att jag inte kan gå in och analysera sönder texterna eller ens försöka sätta betyg på de enskilda breven.

 Boken innehåller ord som Äg! Lev! Var fri som en fågel! Älska dig själv! Säg nej! Din kropp är bara din kropp! Här får jag insyn i den kvinnliga historien samtidigt som jag får ta del av hisnande lärdomar utifrån vitt skilda perspektiv. Här ryms ord om avgrundsdjup kärlek, ord om vad livet innebär, ord om vikten att våga ta plats men också ord om det viktiga i att skratta högt och länge.  Hör ryms så mycket som är så viktig, tretton kvinnliga perspektiv på vad livet innebär och vilka svårigheter vi alla möter varje dag. I ett samhälle som påstås vara jämställt men ännu har lång kvar på vägen.  Jag kan inte skriva bättre än så här utan jag uppmuntrar bara er till att läsa själv, oavsett om du är kvinna eller man. Mamma eller inte mamma. Dotter eller inte dotter. Bokens tretton brev ger dig insikt om livet, om kärleken, om sorgen och om döden och allt som ryms där emellan. Brev till min dotter är en stark och känslosam bok som berör mig starkt. Kraftfulla texter som vibrerar av kärlek.  Jag kan varmt rekommendera boken till alla!

Min bok rymde också en personlig inskription:  "Bästa! En del av mig till dig för att du är så bra!/ Elcim Yilmaz".  En inskription som berörde mig och förvånade mig, jag tänkte först att den var tryckt på förhand. Som en del av bokens formgivning men sedan såg jag hos bloggen Boktanke att även hon fått en inskription i sin. Men hennes var något annorlunda jämte min. Fint gjort är det i alla fall och jag blev väldigt glad över det.


Betyg: 5/5
Boken kommer från: Rec-ex från Forum förlag, tusen tack!
Andra som skrivit om boken: Boktanken, Johannas deckarhörna, Västmanländskans bokblogg  samt Och Dagarna går

2 kommentarer:

  1. Jag tycker att det är väldigt fint av Elcim att skriva en personlig dedikation i varje recensions-ex. Och så bra du har sammanfattat boken! Det här är läsning som jag unnar MÅNGA mödrar och döttrar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Så snällt sagt av dig, känns verkligen bra när man lyckas skriva ett bra omdöme! Den personliga dedikationen blir verkligen pricken över i:et, känns väldigt fint.

      Radera