torsdag 23 mars 2017

Sagan om Despereaux av Kate DiCamillo

Kate DiCamillo, Sagan om Despereaux: Berättelsen om en mus, en prinsessa, lite soppa samt en trådrulle.

Illustrerad av Timothy Basil Ering
Översättning: Ulla Roseen

Handling:
Det här är berättelsen om Despereaux Tilling, en modig liten mus med stora öron, som förälskar sig i människoprinsessan Pea. För detta blir han förvisad av musrådet ner i den mörka fängelsehålan under slottet. 

Här kunde det hela ha slutat för Despereauxs del, men som tur är visar det sig bara vara början på ett äventyr fyllt av förtvivlan, kärlek och soppa.

Vad jag tyckte:
Sagan om Despereaux är en charmig berättelse om en liten mus och hans osannolika äventyr. Kate DiCamillo följer sagans form i sin bok där vi har en osannolik hjälte, en prinsessa i nöd, ett otäckt monster, en allvetande röst som gärna lägger sig och kommenterar handlingen samt ett relativt lyckligt slut. Despereaux är en liten mus som tyvärr enligt de andra mössen inte riktigt är så musig som han borde vara. Tex så hade han ögonen öppna när han föddes och han läser i böckerna istället för att äta upp dom. När han dessutom blir förälskad i människoprinsessan Pea då måste ju mössen göra något åt saker, för så har kan det bara inte gå till.

Sagan om Desperaux bjuder på en lekfull och söt berättelse som jag tror skulle passa utmärkt som högläsning.  Detta är en berättelse om mod och vänskap, en hel del om kärlek också samt om att vara annorlunda. Sagan om Despereaux är mysig läsning som passar fint att läsa även för en vuxen person. Ibland behöver man läsa något snällt, något som är fint och som på ett vis fungerar som lite tröst.  Despereaux vår osannolika lilla hjälte visar oss hur sorgen fungerar men han visar också på kärlekens krafter. Han tar oss med på ett äventyr där vi får lära känna några mycket speciella karaktärer.  Stundtals blir berättelsen väldigt mörk och otäck så vill du läsa för ditt barn eller någon annans barn kan det nog vara bra att du läser boken först. Vissa bitar i berättelsen kan nog te sig en aningen skrämmande för de allra minsta barnen.

En saga på alla sätt och vis som jag njuter av och jag definitivt läsa mer av Kate DiCamillo.

Citat ur boken, s 119: " Men kära läsare, vi får inte glömma att Kung Philip älskade drottningen och att utan henne var han förlorad. Häri ligger faran med att älska. Hur mäktig man än är, hur många riken man än regerar över, så kan man inte hindra den man älskar från att dö. Att göra soppa olagligt och förklara råttor fredlösa lindrade smärtan i den stackars kungens hjärta. Så därför måste vi förlåta honom".

Boken är illustrerad med utsökta blyertsteckningar som bidrar till att göra sagan så fin och läsvärd.


Betyg: 4 -/5
Boken kommer från: Biblioteket
Andra som skrivit om boken: MsHisingen,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar