fredag 17 mars 2017

Och så levde de lyckliga av Lucy Dillon

Lucy Dillon, Och så levde de lyckliga
Översättare: Ann Björkhem

Handling:
När Anna får ta över den lilla övergivna bokhandeln i Longhampton går hennes dröm i uppfyllelse. Dessutom får hon annat att tänka på än maken Phil, de tre aviga bonusdöttrarna och deras hyperaktiva dalmatiner. Snart är hennes butik fylld av böcker med hisnande berättelser om kärlek, äventyr, hemliga trädgårdar och borttappade hundar. Ändå fattas något i Annas liv för att hon ska få den riktiga lyckokänslan.

Annas perfektionistiska väninna Michelle, med sin blomstrande inredningsaffär, har stora planer för framtiden. Men när mörka hemligheter från det förflutna dyker upp och katastrofen hotar att slå sönder tillvaron, är det slut på alla romantiska drömmar. De två väninnorna kommer att tvingas att fatta livsavgörande beslut.


Vad jag tyckte:
Brittisk småstadscharm, hundar, kärlek och vänskap samt en bokaffär i en och samma bok! Det kan ju inte bli mer rätt än så! Och så levde de lyckliga är en charmig och varmhjärtad bok om livet, kärleken, familjen och om vänskap. Samt väldigt mycket om böcker, här nämns en mängd författare men framförallt barnboksförfattare för visst är det så för många läsare att barndomens böcker är insvepta i ett magisk skimmer som en varm i hjärtat när man tänker på dom som vuxen.

Lucy Dillon är perfekt medicin att läsa när man behöver något som är snällt och vänligt, något som sveper in en i en värmande filt. Och så levde de lyckliga är en hemtrevlig, charmig och mysig feel-good som verkligen gör att man både får skratta men också gråta en skvätt. Med ett lättillgängligt språk som målar fram både karaktärerna och detaljerna på ett sätt som gör att det känns som man verkligen befinner sig i Longhampton. Med rappa och kvicktänkta dialoger och en vass syrlig humor som verkligen är mitt i prick många gånger.  Och såklart alla charmiga skildringarna av hundarna! Pongo och Travish blir snabbt två favoriter hos mig!

Och så levde... är precis som Dillons tidigare böcker feel-good med stråk av både allvar och mörker. I denna så finns här dels svårt kontrollerande äkta make men också om den brännande längtan efter barn som aldrig vill komma. Det handlar om att våga ta språnget och våga chansa igen. Våga leva och få bli älskad igen. Jag njuter från första sidan till sista sidan av denna underbara chokladpralin till bok! Ljuvligt att få bara svepas bort för en stund!

Betyg: 4/5
Boken kommer från: Biblioteket
Andra som skrivit om boken: Nellons bokblogg , I Hyllan, Läsfåtöljen och Fantastiska berättelser

2 kommentarer:

  1. Håller helt med dig om att Dillons böcker är medicin för den som behöver något snällt. Även om det finns allvar, sorg och längtan i dem så är helhetsintrycket ändå livslust och värme.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är dom det! Varma, vänliga och snälla! Sådan läsning behöver man ibland. Önskar bara jag kunde hitta någon till som är likvärdig med Dillon för snart har jag betat av alla som finns på svenska!

      Radera