tisdag 28 mars 2017

Reader Problems book tag

Vi tar väl och gör en liten enkät tycker innan jag ska parkera mig en stund på uteplatsen med kaffe och boken. Johannas deckarhörna lockade mig med en enkät som i sin tur kommer från Bokföring enligt Monika! Vill du själv göra den, så norpa på men lämna gärna en kommentar om du gör det =)

1. Du har 20.000 olästa böcker i din bokhylla, hur bestämmer du vad du ska läsa?
Min läsning baseras på humör, känsloläge och dagsform så det är ofta det som bestämmer vad jag ska läsa för något.  Rec-ex som har en bestämd datum då de ska skrivas om försöker jag lyfta fram så fort jag kan. Och sedan har jag inte 20 000 olästa böcker eftersom min sambo sa när vi började träffas att 10 000 böcker nog var lite väl många böcker att ha i ett hem...Så då har jag tolkat det som att 9 999 böcker är en helt ok mängd böcker att ha i sitt hem, har en bit kvar dock innan jag når dit och sambon ångrar att han inte tänkte igenom svaret när jag ställde frågan om hur många böcker som är rimligt att ha i sitt hem =)
2. Du är halvvägs genom en bok och du känner inte något för den. Ger du upp läsningen eller läser ut den?
Ofta lägger jag den åt sidan, läser en helt annan bok och återvänder sedan till bok nr 1. Är det fortfarande så att jag inte gillar den eller inte kommer vidare så brukar jag stänga igen boken. Detta gäller dock bara mina egna böcker eller låneböcker. Är det rec-böcker så vill jag läsa igenom hela för att kunna skriva ett rättvist omdöme. Men jag är i övrigt rätt bra på att lägga undan böcker som inte fungerar för mig. Ibland kan de få ännu en chans, om där fanns något som jag gillade och där kanske tiden/platsen inte var rätt för just den boken. Då har det hänt att jag långt senare börjat läsa boken igen på nytt. Men fler chanser än så får inte boken =)
3. Slutet av året kommer med stormsteg och du har inte avslutat din läsutmaning. Försöker du läsa ikapp och hur i så fall?
Jag är inte med i några läsutmaningar längre för jag fixar inte stressen och att styra min läsning just nu när jag är sjuk. Jag har lite tankar kring min läsning och vad jag skulle vilja upptäcka under året men det är tankar som man egentligen kan säga inte har ett bäst-före datum så jag flyttar helt enkelt med dom till nästa år.
4. Omslagen på böcker i en serie du älskar matchar inte, hur hanterar du det?
Det kan vara lite störande men det går över snabbt. =) Det är innehållet som är det viktigaste i detta fallet.
5. Alla omkring dig hypar över en bok du inte gillar. Vem bondar du med som har liknande känslor?
Bondar?? Jag bondar inte med någon men jag kan prata med min sambo om det eller så skriver jag om det på bloggen. 
6. Du läser en bok offentligt och känner hur du börjar gråta. Hur hanterar du det?
Har faktiskt aldrig hänt, böcker som kräver tårar läser jag hemma! 
7. Uppföljaren till en bok du älskar har precis kommit ut men du har glömt vad som hände i förra boken. Läser du om boken innan du går vidare?
Tidigare gjorde jag inte det för jag behövde inte det. Så fort jag började läsa bok två så kom bok ett tillbaka till mig. Men efter att jag fått utmattningssyndrom så är detta omöjligt. Det har hänt flera gånger att jag ska börja läsa nästa bok i en serie och jag minns inget av föregående bok. Och det händer även med böcker jag verkligen gillade. Så jag läser bitar av föregående bok samt slutet innan jag börjar på den nya delen. Så slipper jag ångest och stressen över hur katastrofalt mitt minne blivit. Men jag försöker att låta det vara, låter tiden läka kroppen och själen. Dock börjar jag märka en viss förbättring inom detta de senaste två månaderna så förhoppningsvis är det på väg att släppa.
8. Du vill inte att någon ska låna dina böcker, hur säger du på ett trevligt sätt nej till någon som frågar?
Det är oftast min mamma som lånar böcker av mig och hon är alltid väldigt rädd om dom så jag behöver inte vara rädd för att böckerna ska gå sönder eller så. Dock så har jag lånat ut två böcker som ännu inte kommit hem, de är borta...Och sådant kan störa mig, just den ena boken betydde rätt mycket för mig med och jag saknar den.
9. Du har plockat upp fem böcker den senaste månaden men inte kommit någonvart med dem. Hur kommer du över en lässvacka?
Jag läser böcker för barn/mellanåldern, gärna fantasyinspirerat eller spökhistorier! Eller så ser jag tokmånga avsnitt av en tv-serie. De två knepen brukar alltid hjälpa för mig. 
10. Det är många böcker som har kommit ut och som du bara måste läsa, hur många böcker köper du?
Inte så många pga av dålig ekonomi. En del kanske jag ber om som rec-ex om jag känner att jag tiden och orken till det. Annars så reserverar jag på biblioteket.
11. Efter du har köpt alla de där böcker du bara måste läsa, hur lång tid sitter de i din bokhylla innan du faktiskt läser dem?
Det beror på vad det är för bok! Lånade böcker och rec-ex läses i tur och ordning så fort det går. Övriga böcker som jag fått eller köpt de kan stå olästa bra länge. En del blir faktiskt hyllvärmare men jag försöker beta av dom och hålla antalet nere på en rimlig nivå. För det är heller inte bra att helt stå utan olästa böcker, för tänk om man blir insnöad, sjuk i en längre tid, elavbrott eller liknande otäckheter då behöver man ha ett lager med olästa böcker så man inte riskerar att stå utan!  Usch och fy vilken hemsk tanke, att stå utan olästa böcker!

11 kommentarer:

 1. Verkligen en hemsk tanke att bli utan olästa böcker! Förstår vad du menar med utmattningssyndrom, mitt minne är inte heller vad det har varit. Men det har förbättrats igen, så jag hoppas att det repar sig för dig också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Minne börjat så sakteligen bli bättre och bättre, jag tror mycket på att om man låter hjärnan vila för att sedan använda den i lagom doser så kan man träna upp sig igen. Och utan olästa böcker vill man verkligen inte vara!

   Radera
 2. Oj, vad olika vi är :) Jag har aldrig haft utmattningssyndrom, men jag har märkt att under riktig stress/press så försvinner närminnet helt och hållet. De tre åren jag pluggade minns jag nästan inget annat än plugg från. Det är otäckt det där med minnet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. =) En del lika men även olika =) Att tappa minnet och sin förmåga att minnas är fruktansvärt, den första tiden då jag var riktigt sjuk kunde jag ibland glömma bort mitt eget namn. Det var verkligen hemskt. Stress i sig är inte direkt farligt, jobbigt kanske men inte farligt. Det farliga är när man inte har möjlighet till återhämtning och vila emellan stressperioderna. Något jag fått lära mig den hårda vägen, nu ett år senare så börjar jag förstå ordentligt.

   Radera
 3. (själv har jag referensbibliotek, lånar inte ut :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag litar på min mamma så hon är min enda låntagare =)

   Radera
 4. Tycker att det låter sunt att du struntar i recensions-ex om du inte orkar, att du inte läser klart om boken inte är bra, att du skippar alla läsutmaningar och att du tillåter dig att skumläsa en bok för att kunna komma ihåg vad som hände inför fortsättningen. När man varit så dålig som du varit så gäller det att vara rädd om sig. Det finns inget att bevisa för någon annan eller omvärlden. Böcker ska vara ett nöje!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis så är det! Jag har inget att bevisa för någon och inte heller för mig själv, utan jag duger precis så som jag är. Men det har tagit långt tid att förstå det och lära sig. Och böcker ska vara ett nöje, jag älskar att få rec-ex men det måste ske på mina villkor. Jag gör det helt ideellt och är tacksam för möjligheten men jag måste få styra själv om jag vill/orka/kan/känner för att läsa.

   Radera
 5. Bra idé att skumläsa lite i/och slutet av boken om minnet behöver friskas till. Det är något jag funderar på att börja göra när det gäller serier. Och olästa böcker vill jag inte vara utan om jag blir insnöad.

  SvaraRadera
 6. Finns många hyllvärmare hos mig också, alldeles för många :p

  SvaraRadera
 7. Jag gillar ditt räkneexempel med de 9999 böckerna! En mycket logisk slutledning och jag är helt på din sida.

  SvaraRadera