torsdag 30 mars 2017

Skuggspelet: Ängeln utan vingar

Maud Mangold, Skuggspelet: Ängeln utan vingar 

Handling:
Teas bästa vän Gabriel har alltid varit annorlunda. Det verkar ibland som att han kan läsa tankar, och han lever lite som i sin egen värld. En dag är han försvunnen. Veckorna går och han kommer inte tillbaka. Då möter Tea en underlig flicka, Hilja, som på något vis påminner om Gabriel. Hon erbjuder sig att hjälpa Tea att hitta sin vän. Men för att göra det måste Tea följa med Hilja, djupt in i skogen.

Det blir starten på ett äventyr som Tea inte kunnat drömma om ens i sin vildaste fantasi. Hilja för henne till en magisk värld som befolkas av skednäsor, olyckskorpar och pepparkakshäxor; en värld som skulle vara helt underbar om det inte var för den mystiska grådimman som hotar bortom bergen. En gammal olycksbådande profetia håller också på att slå in och allt verkar ha med Gabriels försvinnande att göra.


Vad jag tyckte:
Ibland är det så skönt att läsa böcker riktade till betydligt yngre läsare än mig själv. Detta är just en sådan bok, åldersgruppen är tänkt 9-12 men även en snart 35 år gammal tant kan uppskatta boken =)

Ängeln utan vingar är en urban fantasy eller kanske mer som Narnia i det att den andra världen finns precis bredvid vår egen. När Teas allra bästa vän Gabriel försvinner så måste hon tillsammans med den märkliga flickan Hilva ge sig ut på ett äventyr in i den andra världen.

Detta är en mysig och charmig berättelse med lagom mycket otäckheter och spänning. Lekfullt och med en söt humor som lyfter själva berättelsen. Detaljerna kring denna andra världen är fantasifulla med många märkliga varelser såsom skednäsor och ensamma pepparkakshäxor samt platser som Elefantdalen och Lyktskogen.  Inspirationen till berättelsen känns igen för en van läsare som mig själv, spåren från Astrid Lindgren, Grimm och Tolkien märks på sina håll. Historien är i sig inte unik men har tillräckligt med charm och originalitet för att kunna stå på egna ben. Genomtänkta karaktärer som lyckas till viss del träda utanför de vanliga mallarna.

Ängeln utan vingar är trivsam och avkopplande läsning där man för en stund kan släppa krav och måsten som vuxen.

Betyg: 3+/5
Boken kommer från. Biblioteket
Andra som skrivit om boken: Bokkoll, Boktokig,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar