måndag 12 juni 2017

Andras vänner av Liane Moriaty

Liane Moriaty, Andras vänner  
Översättare: Anna Strandberg

Handling:
En grillkväll, sex ansvarsfulla vuxna, tre gulliga ungar och en liten hund.Vad skulle kunna gå fel?

Clementine och Sam har det bra tillsammans. De har två små döttrar, Sam har just börjat på sitt drömjobb och Clementine som är cellist förbereder sig inför en av sitt livs viktigaste provspelningar.

Clementine och den mer reserverade Erika har varit vänner sedan de var små. De känner varandra utan och innan men hamnar ofta på kollisionskurs med varandra. Så när Erika nämner att de alla blivit inbjudna till en grillkväll hos grannarna Vid och Tiffany, som med all säkerhet kan lätta upp stämningen, tackar Clementine och Sam ja på en gång.

Det blir en kväll som får livet att ta en annan riktning. Och efteråt kan ingen av dem sluta undra: Vad skulle ha hänt om vi inte hade gått dit?


Vad jag tyckte:
Jag tyckte riktigt mycket om Liane Moriatys tidigare böcker Öppnas i händelse av min död samt Små,stora lögner. Så jag var riktigt glad över att det skulle komma en ny med henne. Dock så blev boken något av en besvikelse. Den nådde inte alls upp till någon av de föregående böckerna men på det stora hela var det ändå en intressant läsning.

Det som gjorde mig en smula avogt inställt var väl att jag hade svårt att sätta mig in i situationen som de inblandade hamnar i. Eller jag kan förstå känslorna, oron, skuldkänslorna och det dåliga samvetet men kanske för att jag inte själv har barn så förstår jag inte riktigt vidden av det hela. Om jag försöker linda in det hela utan att spoila alltför mycket så blev det ju ändå bra till slut. Så varför fortsätta ältandet och avståndstagandet mellan de inblandade?  Som sagt så kanske jag inte förstår till fullo eftersom jag inte har egna barn. Dock är Andras vänner som vanligt skarpsinnigt skriven med insiktsfulla personskildringar och psykologisk skärpa mellan de iblandade. De bitar jag gillar allra bäst är skildringarna av Erika och hennes mamma som är tvångsmässig samlare, deras relation är sårig och väldigt infekterad. Men Moriaty lyckas skildra den med både värme och ömsinthet.

Så för att sammanfatta det hela så gillar jag Andras vänner och tycker den är läsvärd men inte på samma nivå som hennes tidigare. Dock kommer jag fortsätta läsa av henne få Moriaty är på god väg att bli en favoritförfattare. Jag vill gärna läsa hennes första bok Tre önskningar, kanske kunde passa fint i sommar.

Betyg: 3+/5
Boken kommer från: Biblioteket
Andra som skrivit om boken: Johannas deckarhörna, Fantastiska berättelser,  Och dagarna går,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar