måndag 19 juni 2017

Spåren vi lämnar efter oss av Pernilla Ericsson

Pernilla Ericsson, Spåren vi lämnar efter oss  

Handling:
Vilka spår lämnar du efter dig på nätet? Du berättar var du är och vad du gör, men du vet inte vem som följer dig ...

Brutala kvinnoöverfall sker längs med gröna tunnelbanelinjen och skräcken sprider sig i Stockholm. Samtidigt som polisen Liv Kaspi tvingas ta ledigt i väntan på en internutredning rekryteras hon till ett litet privatteam, Erlagruppen, med uppdraget att lösa fallen. Sökandet leder dem in i nätets mörkaste vrår och förövarnas metod för att hitta sina offer visar sig vara djävulskt välplanerad. Våldet eskalerar och när kvinnor börjar försvinna spårlöst förstår Erlagruppen att det handlar om en kamp mot klockan. Det är bara en tidsfråga innan Gröna linjen-männen inser att någon är dem på spåren ...


Vad jag tyckte:
Spåren vi lämnar efter oss är en skrämmande skildring av de mörka baksidorna av vårt ständigt uppkopplade samhälle där vissa individer använder sig av det de finner på sociala medier i helt fel syfte. Ett ämne som ännu är skrämmande aktuellt och nog aldrig kommer att vara inaktuellt.

Det blir lite annorlunda då detta inte är en renodlad deckare med enbart en polisiär utredning utan istället så skapas det en speciell grupp som står lite vid sidan om så att säga. Smart tänkt då det ger karaktärerna möjligheter att röra sig friare och utnyttja andra bitar för att komma sanningen på spåren. Men ändå känns det trovärdigt på ett bra sätt, tanken bakom gruppen känns rimlig och som om den kunde vara genomförbar även i verkligheten. Pernilla Ericsson är skicklig på gestaltskildring samtidigt som hon behärskar konsten att bygga upp en tätt och skarp historia som bjuder på en hel del otäckheter.

Spåren vi lämnar efter oss är smart och underhållande samtidigt som den är lättläst. Drivet finns där hela tiden och det blir inga direkta långsamma partier utan jag tyckte hela historien flöt på fint. Det är svårt att sluta läsa när man väl börjat och sidorna bara försvinner i rasande fart. Jag lånade denna boken eftersom jag fått bok nummer två som rec-ex. Så jag har nästa del tillgänglig men ska försöka spara på den till semestern, om det går!

Betyg: 4/5
Boken kommer från: Biblioteket
Andra som skrivit om boken: Boklysten, Lottens bokblogg, Vargnatts bokhylla,

2 kommentarer:

  1. Vad kul att du tyckte om den :) Jag gillar verkligen både den och tvåan :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nyss läst ut tvåan och jag gillade den även den skarpt! Hoppas det kommer fler snart om Erla-gruppen

      Radera