måndag 5 juni 2017

Den gyllene hårnålen av Maria Gustavsdotter

Maria Gustavsdotter, Den gyllene hårnålen  

Handling:
Tio år gammal lämnas Märta Svantesdotter på Gripsholms slott för att uppfostras med de kungliga barnen. Hon räknas som oäkting, trots att de flesta vet vem hennes adlige far är.
Det dröjer inte länge förrän Märta blir god vän med prinsessan Cecilia, men snart övergår vänskapen till något mer. Är det lek och nyfikenhet? Eller åtrå och kärlek?

Vad jag tyckte:
Jag är väldigt förtjust i att läsa historiska romaner och när jag läste om Den gyllene hårnålen hos förlaget Historiska media kunde jag inte låta bli om att fråga efter ett rec-ex.  I Den gyllene hårnålen så sveps med bort i tiden, långt tillbaka i tiden, ändå till 1550 och landar i Gustav Vasas hov. Här möter vi den unga flickan Märta Svantesdotter, oäkting men släkt med Gustav Vasa efter hennes far är halvbror till Sveriges konung. Här lämnas hon av sin mor och genom Märta får vi även följa prinsessan Cecilia Vasas liv och öde. Den gyllene hårnålen är en fiktiv berättelse men som har en historisk ram som bygger på faktiska händelser och personer. När vi förflyttar oss så långt tillbaka i tiden så det där flyktiga i form av känslor, tankar och det mänskliga kan vara svårt att veta hur det verkligen var. Med faktabitar som är påtagliga och som lämnat spår efter i form av källmaterial och liknande kan man addera fantasin och försöka sätta sig in i Märta och Cecilias liv och skapa en levande och färgstark skildring över deras liv.

Och detta har författaren verkligen lyckats med. När jag läser så förflyttas jag från min soffa till 1550-talet där jag upplever de kalla och dragiga borgarna av sten där värmen aldrig förmår värma de stora salarna, jag luktar och smakar och känner dofterna, textilierna, hör rösterna och ljuden.  Jag upplever de unga flickornas barndom och deras förtvivlan och längtan när de växer upp. Att vara kvinna på denna tiden innebar att man var en handelsvara, ett giftemål var ofta en strategisk händelse som skedde för att stifta fred, utbyta allianser eller bygga nya vänskaper mellan länder. Som prinsessa hade Cecilia Vasa inte mycket egen frihet och bestämmande rätt men unga Märtas liv är än mer begränsat då hon inte heller har några egna tillgångar. Hennes liv bestäms helt och hållet av Cecilias nycker. Mellan de två har en form av kärlek vuxit fram men där maktbalansen helt bestäms av kungadottern.  Den gyllene nålen är kvinnornas berättelse om livet vid det svenska hovet under 1550-talet, starka kvinnor som trots sin begränsade frihet ändå hade stor makt.  Jag fascineras av dessa kvinnoöden som författaren så skickligt målar upp för mig.

Med ett mjukt behagligt språk får jag vara med om en fantastisk resa och lära känna en bit av Sveriges historia som jag inte riktigt kände till.  En ljuvlig berättelse som även om den är fiktiv ändå känns mycket trovärdig och levande tack vare tror jag ett gediget researcharbete.  Det är en färgstark och myllrande berättelse som bjuder på en massa dramatik, spänning och romantik.

Betyg: 5/5
Boken kommer från: Rec-ex från Historiska media, Tusen tack!
Andra som skrivit om boken: Johannas deckarhörna, I hyllan, Västmanländskans bokblogg,

2 kommentarer:

  1. Den här måste jag ju läsa! Låter perfekt för mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. =) Hoppas att du kommer gilla den! Jag tyckte mycket om den och tänker fortfarande på Märta.

      Radera