fredag 16 juni 2017

I en mörk, mörk skog av Ruth Ware

Ruth Ware, I en mörk, mörk skog
Översättare: Ylva Mörk

Handling:
En oväntad inbjudan dyker upp i den tillbakadragna författaren Noras mejl – det är barndomsvännen Clare som ska gifta sig. En av Clares väninnor håller på och organiserar en möhippa, och vill gärna att Nora kommer trots att det var åratal sedan Nora och Clare hade någon kontakt.
Väl på plats, långt ute i skogen, för en helg med sprit och lekar, gör alla sitt bästa för att bjuda till, men snart uppstår spänningar mellan både nya och gamla bekantskaper. Är alla verkligen där på samma premisser? Varför är Nora bara bjuden på möhippan men inte på bröllopet? Och vem är det egentligen Clare ska gifta sig med?

Kontakten med omvärlden är i det närmaste obefintlig i det isolerade huset. Mobiltäckningen är usel och den fasta telefonen fungerar inte. Inom loppet av ett dygn går möhippan från krystad och märklig till våldsam och katastrofal – och Nora hamnar på sjukhus.
Frågan är bara vad som hänt från det att hon och de andra lämnade huset tills det att hon vaknade upp i en sjukhussäng. Hur har hon fått alla skador? Var är de andra? Och varför sitter det poliser på vakt utanför rummet där hon ligger?


Och framför allt – varför minns hon inte vad det är som har hänt?


Vad jag tyckte:
I en mörk, mörk skog är en spännande historia som bjuder på en småläskig historia som dock inte riktigt lyckas nå hela vägen fram för mig. Nu är det ett tag sedan jag läste ut den men minns att när boken var slut så kände jag mig mest som "Jaha". Bitvis är I en mörk, mörk skog ruskigt bra och det glimrar till riktigt ordentligt om både språket och handlingen. Men som helhet tappar den något för mig då jag inte riktigt tycker historien smälter ihop till en snygg helhet. Utan hela historien känns rätt krystad och inte vidare trovärdig. Jag menar så mycket spektakel och mördande för en sådan sak? Förvisso förstår jag upprördheten och sorgen men 10 år är rätt lång tid och att sedan flippa ur såhär...Försöker undvika spoilers så därför blir det här möjligen lite konstigt för er som inte läst. Men nja detta gick inte riktigt ihop sig för mig.  Upptrappningen mot det där hemska som hänt som vi redan i inledning får en hint om visade sig vara rätt enkelt och jag anade tidigt vart berättelsen vart på väg. Men själva miljön som Ruth Ware valt att placera sin berättelse är skickligt uppbyggd och helt rätt för denna sorts av spänningshistoria.

Men som sagt emellanåt så var det riktigt spännande med en tät obehaglig stämning som gav några kalla kårar.  I en mörk, mörk skog är ju en debutbok så jag kommer fortsätta läsa om det kommer fler böcker av Ruth Ware på svenska.  Baserat på de små bitarna som faktiskt stämde och som hon verkligen fick till såsom miljöskildringarna och den bitvis täta stämningen.

Betyg: 3+/5
Boken kommer från: Rec-ex från Lind & Co, Tusen tack!
Andra som skrivit om boken: Boklysten, Vargnatts bokhylla, Maddes bokblogg,

2 kommentarer:

  1. Jag är väldigt nyfiken på den här boken, men de flesta verkar tycka ungefär som du. En lite mittemellanbok alltså.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det var tyvärr lite så, det fanns dock partier som var riktigt bra. Så kommer det fler med henne kommer jag prova igen, det är ju en debutbok så kanske bok två blir snäppet bättre.

      Radera