torsdag 1 juni 2017

Öga för öga, tand för tand av Mats Ahlstedt

Mats Ahlstedt, Öga för öga, tand för tand 

Handling:
Ella, 
Jag vet vem som gjorde det. 
L 

När Ella Werner, gärningsmannaprofilerare vid Göteborgspolisen, mottar ett meddelande undertecknat med endast bokstaven L återkommer hennes fasansfulla mardrömmar om den bortgångna maken Leonard. De går inte längre att förtränga. 

Samtidigt begås en rad spektakulära mord vars tillvägagångsätt gör att polisen misstänker att terrorister ligger bakom. Ella börjar gräva i sitt förflutna och ser istället kopplingar till en gammal rättegång om grov mordbrand och illegalt spel. Hon är beredd att gå långt för att göra upp med det förgångna och tar saken i egna händer. Men jagar Ella bara spöken från förr? 


Vad jag tyckte:

I bok två om Ella Werner skiftar fokuset och även tempot rejält. Här står Ella i fokuset och hela hennes trassliga och mörka förflutna som hinner ikapp henne. Tonen är mörkare och otäckare än i bok ett och det är samhällets baksida som träder fram istället för maktens korridorer som i förra boken.

Även här så arbetar Ella Werner mycket ensam och vid sidan om sin egen arbetsgrupp, något som jag inte riktigt får ihop. Är det verkligen vanligt att en profilerare utför sådant arbete som jag tänker mig att poliser borde sköta? Som spaningar, förhör, husrannsakan och förföljelse av tungt kriminella personer? Om man kan bortse ifrån det lite orimliga i det hela och se det mer som Ella Werner egna personliga jakt på rättvisa och hämnd så är dock Öga för öga, tand för tand ruskigt spännande. Här finns en tätt stämning som bjuder på ett bra driv som gör att läsningen flyter på riktigt bra. Korta kapitel skapar också ett bra driv och gör att man lätt slukar boken!


Betyg: 3+/5
Boken kommer från: Rec-ex från Bokfabriken, Tusen tack!
Andra som skrivit om boken: Mysterierna, Vargnatts bokhylla,

2 kommentarer:

  1. Är lite sugen på att läsa denna. Gillade första boken i den här serien.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tyckte även denna bok två var riktigt bra =)

      Radera