måndag 26 juni 2017

Flickan i glastornet av Elizabeth Fremantle

Elizabeth Fremantle, Flickan i glastornet  
Översättare: Peter Handberg

Handling:
Efter den barnlösa drottning Elisabet I:s död råder politiskt kaos i 1500-talets England.
Lady Arabella Stuart är brorsdotter till drottningen av Skottland och därmed först i tronföljden. Sedan barnsben hålls hon fånge på Hardwick Hall där hennes varje steg kontrolleras och hon hålls avskild från allt vanligt liv. Men längtan efter att styra över sig själv, att kunna bestämma vem hon ska älska, tar över.


Arabellas naiva drömmar om frihet krockar med omgivningens politiska ambitioner. Halva England vill se henne på tronen, den andra halvan vill se henne död.
Vem kan hon egentligen lita på? Den avgudade informatorn? Den mäktige farbrodern Henry? Väninnan Aemilia, poet vid hovet? Men när Arabella ber om hennes hjälp riskerar hon inte bara sitt eget liv, utan också Aemilias.


Vad jag tyckte:
Flickan i glastornet har tagit rätt lång tid för mig att läsa, inte för att boken som sådan är dålig men dock en aningen kompakt på sina ställen. Det har krävt en lite långsammare läsning för min del men har nog mer med mig själv att göra och inte boken som sådan. Flickan i glastornet är en ytterst välskriven och väldigt fascinerande berättelse om en ung kvinnas liv och öde under mitten av 1500-talets England. För mig var Lady Arabella Stuart en okänd figur ifrån det engelska hovet vilket gjorde läsningen än mer spännande. Jag tycker det engelska hovet under denna tiden är väldigt intressant att läsa om men mest fokus har för min egen del legat vid kung Henrik den 8:de och alla hans fruar. Tiden efter det har jag inte läst mycket om så det var mycket spännande att få inblick i det. Elizabeht Fremantle lyckas väl med att även för en okunnig person som mig att förstå skeendet och händelserna vid denna tiden på ett mycket bra sätt. Den stora och tydliga släktkartan i början av boken hjälper mig också att placera in boken i rätt tid och få de olika personernas släktskap att hänga ihop.

Boken har en historisk ram som bygger på verkliga personer och händelser men som återberättas i en fiktiv skepnad. Författaren har läst och studerat de många brev som Lady Arabella Stuart lämnat efter sig så den historiska äktheten finns helt klart där. När jag läser en historisk roman vill jag verkligen förflyttas till den tid boken utspelar sig i samtidigt som jag även vill känna historiens vingslag. Detta får jag verkligen i Flickan i glastornet. Lady Arabella Stuarts liv är ytterst fascinerande att läsa om samtidigt som det ger en stark skildring över kvinnors liv under denna tiden. För Arabella med sitt kungliga blod så var hon i mångt och mycket för många människor en spelpjäs som kunde utnyttjas i diverse intriger och politiska ränker. Med ömsinthet och värme skildrar författaren hennes hårda och väldigt ensamma liv. Längtan efter friheten och kärleken finns där hela tiden. Det långsamma tempot och den lågmälda tonen passar väl in på Lady Arabella som person. Tillbakadragen, tystlåten men samtidigt med en stark inre kärna måste hon spela spelet och hålla masken på så många sätt.

Jag är väldigt tacksam för att jag fick möjligheten att läsa Elizabeth Freemantles starka skildring som berörde mig starkt. Och jag kan varmt rekommendera boken för alla som är förtjusta i historiska romaner.

Betyg: 4 / 5
Boken kommer från: Rec-ex från Lind & Co, Tusen tack!
Andra som skrivit om boken: Johannas deckarhörna, Boklysten

1 kommentar: