fredag 9 juni 2017

Hetta av Jane Harper

Jane Harper, Hetta 
Översättare: Jessica Hallén

Handling:
Australien härjas av en svår torka och invånarna i den lilla avfolkningsorten Kiewarra tvingas dagligen fatta desperata beslut på grund av vattenbristen. Under mystiska omständigheter tar Luke Hadler livet av sin familj och sedan sig själv. Poliskommissarie Aaron Falk kommer tillbaka till sin barndoms hemtrakter för att närvara vid begravningen. Luke var hans bäste vän, men de delade även en mörk hemlighet. 

Under århundradets värsta torka börjar Falk ifrågasätta vad som verkligen hände med Luke. Han bär på en bestämd känsla av att något inte stämmer – men ju mer han nystar i fallet, desto mer börjar gamla sår att blöda. Sedan länge begravda lögner tar sig upp till ytan, och Falk tvingas konfronteras med sina egna värsta minnen.


Vad jag tyckte:
Jane Harpers debutbok Hetta bjuder på nervpirrande spänning och dramatik som kryper in under skinnet på en. Hettan och torkan som drabbat Australien är här inte bara en kuliss eller fond utan spelar en mycket viktig del i själva historien och förloppet av händelserna i boken. Desperationen och hopplösheten när grödorna torkar bort och boskapen dör av svält skapar i den lilla staden Kiewarra  en tryckkokare av starka och upprörda känslor. När sedan en av stadens invånare skjuter hela sin familj så är bristningen nära. När dessutom Aron Falk återvänder hem till staden efter tjugo år för att besöka sin väns begravning då är gränsen verkligen nådd. Aron och Luke har i många år anklagats för att mördat den unga flickan Ellie men om det verkligen är så eller inte får vi reda på först i slutet av boken.  Vägen dit är snårig och minst sagt känsloladdad. Steg för steg växer spänningarna i den lilla staden och emellanåt blir det så spänt att jag nästan håller andan. Mörka hemligheter döljer sig i det förflutna och en hel del människor vill låta det som varit vara medan andra desperat söker efter sanningen.

Med oerhört säker penna skapar Jane Harper levande och äkta personskildringar samt fantastiska miljö och naturskildringar. Där hon låter små detaljer bygga upp en tätt intrig som från början till slut känns helt igenom trovärdig. Det växande obehaget och den dåliga stämningen gör verkligen att tryckkokaren sjuder ordentligt. Spåren tillbaka i tiden och de delar som utspelar sig där är snyggt inflätat i den moderna historien. Jag kan verkligen förstå alla de lovord och hyllningar som Hetta fått för jag kunde verkligen inte sluta läsa.


Betyg: 5/5
Boken kommer från: Biblioteket
Andra som skrivit om boken: Johannas deckarhörna, Boklysten,  Just nu Just här, Böcker & Dammråttor

2 kommentarer:

  1. Jag tyckte så mycket om den och kommer att läsa uppföljaren som kommer nästa vår. Imponerande att kunna bygga upp en sådan stämning!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är den imponerande! Och härligt att det kommer en uppföljare =)

      Radera