torsdag 1 juni 2017

När inget annat återstår av Mats Ahlstedt

Mats Ahlstedt, När inget annat återstår

Handling:
Ella Werner är ny profilerare vid Göteborgspolisen. Som första fall får hon ta sig an mordet på en ung man. Ledtrådarna för henne ut till ett ensligt beläget hus på Brännö utanför Göteborg där den excentriske forskaren Egon Guthlin bor. 

Egon har utvecklat en banbrytande substans som kan rädda miljoner människor från Alzheimers. Testerna är ytterst lovande, men Egon plågas fortfarande av minnet efter ett misslyckat experiment flera år tidigare. Resultatet den gången var skrämmande. När Egon till slut hittar orsaken är den långt värre än han någonsin kunnat ana. 

Sent en kväll får Egons brorsdotter Sandra besök av en ung man som påstår sig vara hennes kusin. Han verkar rädd och vädjar till henne om att släppa in honom, men hon vågar inte öppna dörren. 

Sandra kan inte släppa tanken på att hennes farbror kan ha haft en för henne okänd son. För att få reda på hur det förhåller sig söker hon upp honom i hans hem. Men det förflutna kastar mörka skuggor över såväl henne som Egon. Vem ljuger och vem talar sanning? Vad är det mer för hemligheter som Egon bär på? Snart inser Sandra att hennes liv är i fara. 


Vad jag tyckte:
Jag såg en del inlägg om Mats Ahlstedts andra bok om profileraren Ella Werner som heter Öga för öga, tand för tand och blev väldigt nyfiken på den. Så jag frågade snällt  förlaget Bokfabriken om ett rec-ex vilket de sa ja till. Medan jag väntade på denna bok två så traskade jag iväg till biblioteket för att läsa bok ett, När inget annat återstår.

När inget annat återstår är en perfekt lagom-deckare tycker jag med en skön mix av privatliv och brottsutredning. Ella Werner är en intressant karaktär, en stark kvinna om än något ensam. I sin arbetsgrupp, det team av poliser hon är knuten till och som i denna boken är hennes första utredning med förekommer mest i bakgrunden och blir mest en kuliss till Ella Werner. Men det fungerar rätt bra ändå tycker jag. Själva brottsutredningen är intressant med sina medicinska kopplingar. Tempot är relativt lågt men emellanåt blixtrar det till och blir riktigt actionfyllt.

När inget återstår är en spännande deckare med trevliga skildringar av Göteborg och läsningen gav definitivt mersmak. Lättläst och underhållande läsning.

Betyg: 3+/5
Boken kommer från: Biblioteket
Andra som skrivit om boken: Bokraden,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar