söndag 22 mars 2015

Biografin om Robin Williams, det kunde ha blivit så bra...

Emily Herbert, När skratten tystnar
Rec-ex ifrån Bookmark förlag, Tack!

Att få läsa en bok som rec-ex och där det visar sig att man inte gillar boken är svårt, det är faktiskt en konst att skriva konstruktiv kritik utan att det bara bli någon form av elakheter. Jag gillar själva initiativet ifrån förlaget men tyvärr så når inte bokens innehåll upp till mina förväntningar.

Jag har alltid gillat Robin Williams och sett många av hans filmer, favoriterna finns i Mrs Doubtfire, God morning Vietnam, One hour photo, The Nightlistner och Döda poeters sällskap bara för att nämna några. Så när jag såg att Bookmark förlag skulle ge ut en biografi om honom så blev jag väldigt nyfiken. Så pass att jag skrev och fråga om ett rec-ex. Sedan hörde jag att boken inte var så bra trots allt, hos Bokföring hos Monika var det jag hörde det. Så jag ställde om mina förväntningar och började läsa med mycket låga förväntningar och tur var det. För detta är tyvärr inte en bra biografi över Robin Williams, de stycken jag gillade bäst var förordet skriven av Babben Larsson, bilderna och slutkapitlet som består av 20 av Williams bästa skämt.  Jag ska försöka förklara varför jag inte gillad den, boken börjar med ett kapitel med inklistrade tweets ifrån kända och okända personer som ger sin hyllning över Williams precis när han gått bort. Därefter följer kapitel över Williams barndom, uppväxt, karriär och familjeliv där stora delar av texten består av klipp och klistra metoden. Författaren verkar ha dammsugit internet och sociala medier på citat och sedan byggt sin bok kring detta. En del av citaten har även källhänvisningar som får mig att rysa. Källhänvisningar som andas skvallerpress som tex "sa en god vän till familjen" eller "anonym källa". Vid något tillfälle ges utrymme för ett citat som uppvisar en viss kritik mot Williams sätt att arbete men författaren sveper likgiltigt detta under mattan genom att avvisa citatet med följande kommentar " Men alla andra var som sagt betagna." ( S 93) Övrig text känns generaliserande och hafsigt ihop skrivet. Det är ytligt och dåligt formulerat.

Biografin ger förvisso en ytlig och lätt överskådlig information kring Robin Williams. Men jag saknar dock djupet och närheten som en riktigt välskriven biografi kan ge en. En biografi kan också ge en inblick i ett liv som man i vanliga fall inte skulle få. I Robin Williams fall så finns det en psykisk ohälsa som hade kunnat hanteras på ett finare och bättre sätt. Det kunde blivit en intressant och djupgående skildring över ett liv i rampljuset samtidigt som man kämpar med inre demoner. Knappt 200 sidor är denna biografi, stor text och luftig design vilket gör att boken upplevs som väldigt kort och tunn. Emily Herbet är en psedonym för en brittisk journalist vid namn Virginia Blackburn, som tydligen skrivit många kändisbiografier från Lady Gaga till Michael Jackson.

4 kommentarer:

  1. Tycker du fått till en bra och sansad sågning som mycket riktigt känns konstruktiv :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Det är så svårt att skriva om en bok som man inte tycker om på ett bra sätt så det var skönt att du kände att det blev bra.

      Radera
  2. Kan ju inte annat än hålla med. För mig är en biografi en djupare berättelse om en människas liv, inte en samling citat från diverse andra kändisar och tidningsartiklar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis, det är så en riktigt välskriven biografi ska vara tycker jag.

      Radera