måndag 7 november 2016

Måndagsgrubbel: Baksidetexter

Då var det dags för det allra första måndagsgrubblet! En serie inlägg som kommer en gång i veckan och där jag kommer grubbla över stora saker och små saker som har med böcker och läsning att göra. Vill du som läser kommentera det jag grubblar över får du gärna göra det och vill du även skriva ett eget inlägg som svar på mitt måndagsgrubbel får du gärna göra det ( länka gärna då här så jag kan hitta det du skrivit!) Har du kanske något du vill att jag grubbla över säg till så ordnar jag det!

Mitt första grubbel handlar om baksidetexter. Och allra först måste jag få säga att själva ordet i sig är väldigt klumpigt och jag undrar om det kanske inte finns något bättre ord för det? Det jag menar med baksidetexter är i alla fall det som står på baksidan av boken. Detta korta stycke som beskriver bokens handling för mig.

Ett stycke text som det råder många delade meningar om. Vissa vill inte alls läsa det medan andra tycker det är väldigt hjälpfullt att det finns. Jag tillhör dom som gillar att läsa baksidetexten, det är i det närmaste ett måste för.  Jag lånar väldigt mycket av mina böcker och när jag är på biblioteket för att hitta böcker så dels går jag efter säkra kort, de böcker där jag känner till författaren och vill läsa, dels efter ren chansning. Då läser jag titeln, lockas av ett fint omslag och läser baksidetexten för att bestämma mig för om det är en bok för mig.  Dessutom så är det så att innan jag börjar läsa boken vill jag gärna läsa baksidetexten, informationen som finns på flikarna på omslaget, författarinformationen om det finns och så all den där informationen som finns i början av boken. Utan det har jag svårt att komma igång med läsningen, jag behöver en hint om vad boken kommer att handla om. Man skulle kunna säga att det fungerar som en startsträcka för att komma igång med läsningen. Jag fungerar likadant när det kommer till filmer och tv-serie, även om jag vet vad filmen handlar om eller om det är en tv-serie jag sett många avsnitt av så måste jag läsa det korta stycket som beskriver filmen eller det avsnitt jag ska se. Att bara börja titta eller läsa känns konstigt för mig, det är svårt att inte vet något alls om det jag ska börja se eller läsa. Jag behöver en liten förklaring till vad handlingen kommer gå ut på för annars känner jag mig helt vilsen på något sätt. När jag väl kommit igång med läsningen så behöver jag inte denna startsträcka utan kan bara fortsätta läsa efter varje avbrott.

Jag använder också baksidetexterna som påminnelse om böcker jag har läst. Just för tillfället är mitt minne väldigt dåligt och fungerar inte alls som det ska. Men oftast när jag läst ut en bok så kommer jag ihåg den bra länge efteråt.  Efter en tid så fylls det på med fler utlästa böcker och vissa böcker faller då i glömska. Det skulle bli helt överfullt i huvudet annars ju. Men det räcker oftast att jag får se titeln och läsa baksidetexten för att jag ska komma ihåg bokens handling och vad jag tyckte om den. Böcker som har många år på nacken minns jag kanske inte lika mycket som de böcker jag läste för ett eller två år sedan.

Men en baksidetext kan inte heller vara skriven hur som helst. Det finns några komponenter som avgör om det är en bra baksidetext eller inte, Det viktigaste är längden, ibland har man stött på texter som är nästan lika långa som hela boken och då blir det för mycket information. Så lagom lång och i denna lagom långa text bör det rymmas en kortare beskrivning av bokens handling och de personer som ingår i den. Men det ska inte avslöjas för mycket heller och helst undvika spoilers. Ibland har man läst en baksidetext som avslöjar att tex att en stor tragedi ska inträffa och så sitter man där och väntar och väntar och så händer det ingen stor tragedi. Eller händer det men man själv förstår inte hur tragedin kunde utmålas som så avgörande för handlingen att det tom skrevs om den på baksidan. Texten får gärna innehålla någon information om vilkens sorts bok det är, om det är spänning eller drama eller något annat. Så att jag som läsare får en liten hint om vilken sorts bok det är jag kommer att läsa. Gärna då insmuget några lämpliga beskrivningar som tex mustigt språk, nagelbitande spänning eller ömsint kärlekshistoria. Det sätter tonläget och gör att jag kan lättare avgöra om när boken ska läsas. Denna bit hör ihop med att jag är en läsare som utgår mycket ifrån dagsform och känsloläge när jag ska välja en bok. Jag planlägger inte min läsning utan jag utgår ifrån vilket humör jag är på. ( Detta blir ett eget grubbel om detta tror jag!)

Så för att lista några bra hållpunkter för en bra baksidetext:

* Lagom lång
* Kortare beskrivning av bokens handling och personer.
* Inga för stora avslöjande men gärna en liten teaser om innehållet.
* Några beskrivande detaljer om vilken sorts bok det är jag ska läsa.

Några bra baksidetexter jag läst på sistone är Marcus Olaussons till den första boken i serien Serahema Sapprium,boken De rotlösa. Baksidetexten är lagom lång, ger en tydlig hint om handling men utan att avslöja för mycket. Den känns lockande och avslutats med det dramatiska " Ty blod är liv och Han Som Viskar i Natten har åter vaknat". En annan väldigt bra baksidetext är den till Michelle Pavers senaste bok Expediton Kanchenjunga, även denna lagom lång med lockande beskrivning och med en teaser om det lurar något ondskefullt på berget.

Så vad tycker du om baksidetexter? Bra eller dåligt? Läser du dom eller hoppas du helst över dom helt?

2 kommentarer:

  1. Jag läser dom! Jag köper ju böcker oftast och vill ju inte lägga pengar på en bok jag inte tror att jag kommer tycka om. Och för att kunna veta om det är något för mig måste jag ju få ett hum om vad boken handlar om, då är baksidestexterna min räddare :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis så tänker jag med. Även om jag mest lånar så måste man ju veta något om böckerna man vill läsa innan.

      Radera