onsdag 9 november 2016

Trolldomens tre skrifter av John Stephens

John Stephens, Trolldomens skrifter

Jag har läst en serie med böcker som heter Trolldomens tre skrifter. Serien består av Smaragdernas bok, Rubinens bok och Sista striden.  Jag kommer här avhandla alla tre i ett inlägg så det kan förekomma spoilers nedanför.

Smaragdernas bok
Här möter vi de tre syskonen Kate, Michel och Emma för första gången. De har levt på barnhem så
länge de kan minnas och det livet har inte varit lätt. Vem deras föräldrar är vet ingen och syskonen har hela tiden undrat varför de blev bortlämnade. Så en dag blir de skickade till den mystiska staden Cambridge Falls och hädanefter kommer livet aldrig bli sig likt. Av Dr Pym får de veta att de är utvalda och mycket speciella. Deras föräldrar tvingades lämna bort dom pga en mycket ondsint trollkarl.  I Dr Pyms märkliga hus hittar syskonen en märklig grön bok med blanka sidor. Detta blir startskottet för ett storslaget äventyr som andas både av Narnia och andra klassiska fantasyberättelser. Men Smaragadernas bok står på helt egna ben och författaren skapar en hisnande läsupplevelse tillsammans med de tre syskonen. Just relationen mellan syskonen är en av styrkorna i boken, de beskrivs på ett väldigt fint sätt och att de är så sammansvetsad inför det okända som kommer drabba dom. Smaragdernas bok är en spännande och välskriven fantasy för yngre läsare som bjuder på både dvärgar, häxor och tidsresor. En kamp mellan gott och ont finns också med som centralt tema i berättelsen. Med en rapp ton och träffsäkra dialoger skapar John Stephens en historia fylld med driv och action. Här ryms både det som är svårt och otäckt men också det som får vara litet och ledset. Emma med sin lite rättframma fräna ton slår an hos mig starkt men så gör även Kate, den äldsta som försöker hålla ihop dom alla tre när hon knappt själv orkar hålla sig själv upp och Michael, mellan-syskonet som älskar dvärgar och tror gott om alla. Förutom det spännande i boken finns här också en skön humor som är väl inpassat i berättelsen.

Rubinernas bok
10 år har gått sedan syskonen lämnades på barnhem och i samband med föregående äventyr förstår de att de måste hitta trolldomens tre skrifter innan det är försent. Kanske kan de också återförenas med sina föräldrar? Om de nu kan hitta dom förstås.  Syskonen är på flykt undan en ondskefull trollkarl och de kommer att hamna på olika ställen. Under flykten råkar Kate förflytta sig bakåt i tiden till New York. Nu måste hon inte bara undkomma elaka trollkarlar utan också hitta ett sätt att återförenas med sina syskon. Emma och Michael kämpar på sitt håll med att hitta den andra boken, Rubinernas bok. En bok som varit försvunnen i närmare 2000 år.  Återigen känns de klassiska fantasyelementen igen. John Stephens använder sig av många klassiska delar i en fantasybok men han skruvar till det ett par varv. Han tar tex standarmallen för alver, fagra med spetsiga öron, skickliga på pilbåge och så lite gröna kläder på det. Stephens adderar en extrem fåfänga till dessa alver, två alvprinsar lär tex har startat ett krig enbart pga frågan om vem som har glansigast och vackrast hår. Lite karikatyrartat men på ett mycket snyggt sätt. Skildringen av New York är en bit som tilltalar mig väldigt mycket. Här finns magiska människor sida vid sida om vanliga människor men ändå är de gömda. Stämningen är dickens-artad med de utsatta barnen som lever i en tom kyrka.  En hel stadsdel är vigd åt just magiker. Jag blev väldigt förtjust även i denna boken, det är fartfyllt och massa av action men också eftertänksamhet. Allt blandat med skarpsinniga dialoger och frän humor.

Sista striden
Nu är det tid för att finna den allra sista boken, den som kommer avgöra huruvida ondskan ska segra

eller det goda. Förra boken slutade med en rejäl cliff-hanger och Emma befinner sig nu i fångenskap. Hur ska Kate och Michael lyckas rädda henne? De tre syskonen kommer också ställas inför väldigt svåra val och det är en betydligt mörkare stämningen i denna sista boken. Kommer de lyckas eller kommer de att gå under i kampen. Och framförallt, kommer de finna sina föräldrar igen? Sista striden är en lika välskriven och spännande berättelse som de andra två. Snabbt tempo med en mörkare ton varvat med humor, värme och kärlek. Det är väl tecknade personer som fyller ut berättelsen på ett riktigt bra sätt. Detaljerna sitter där de ska och miljöskildringarna är snyggt gjorda. Sista striden bjuder på en fint avslut på en mycket läsvärd serie.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar