onsdag 17 juni 2015

Den viskande dödskallen av Jonathan Stroud

Jonathan Stroud, Den viskande dödskallen.
Rec-ex ifrån B.Walhström, Tackar så mycket!
(E-bok)

Handling:
De tre unga agenterna Lucy, George och Anthony på Lockwood & Co. borde kanske trivas när spökena håller sig lugna. Men firman måste överleva, och de vill inget hellre än att en fasansfull ande ska uppenbara sig. Så får de i uppdrag att undersöka graven till en ovanligt ohygglig gammal doktor, känd för att påkalla andevärlden. Uppdraget verkar relativt enkelt. Men det mesta går fel: en förfärlig gast släpps lös och ett farligt föremål stjäls från kistan ...

Vad jag tyckte:

Återigen träffar vi alltså de tre agenterna ifrån Lockwood & Co och återigen hamnar de mitt i ett fall som kommer visa sig rymma oanade vändningar. Jag blev väldigt förtjust i Strouds första bok i denna serie, Den skrikande trappan och bok två visade sig vara ännu trevligare än ettan. Vissa delar som kändes ofärdiga och märkliga i ettan faller här på plats på ett helt annat sätt. Jag tycker jag förstå karaktärerna bättre i bok två och boken rymmer även mer djup än ettan. Båda böckerna är dock väldigt bra med ett ständigt driv och kusliga händelser som skapar kalla kårar längs ryggraden. I 
Den viskande dödskallen är det full action ifrån allra första början och det är en andlös jakt på att finna detta farliga föremål som försvunnit.

Böckerna utspelas i London, tiden kan kanske vara modern tid ( ?) men med starka influenser av det viktorianska London. Samtidigt är det inte ett vanligt London utan här finns då Problemet ( ja, Problemet stavas med stor bokstav i hela boken!). Detta Problem består i att gator, hus, byggnader och platser vimlar av gengångare, gastar och spöken i alla möjliga och omöjliga former och skepnader. Vissa ofarliga, lite allmänt störande bara men rätt så harmlösa medan andra är relativt farliga och kan skapa stora problem och även skada människor. Som tur är har det ordnats med regler som utegångsförbud nattetid, spöklampor och andra förebyggande åtgärder. Dessutom så finns det många agenturer som har skickliga agenter som arbetar med att städa undan och få bort besvärliga spöken och gengångare. Dessa agenter är alltid barn, barn är de som ser dessa spöken medan de vuxna tappat förmågan att se. Alltså är det livsfarlig för vuxna att ge sig i kast med arbetet att rensa upp och ordna till problemen. De tre agenter vi möter, Lucy, George och Anthony är alla lite misslyckade på något sätt och deras agentur tillhör de minsta. De är underdogs som slåss inte bara mot spökena utan även mot de större mer etablerade agenturerna.

 Jag läser och jag njuter! Det är otroligt spännande på sina håll, ett ständigt driv och det finns en riktigt skön humor i boken. Boken riktar sig mot 9-12  men även som vuxen kan man finna nöje att läsa en spännande spökhistoria berättad på ett litet annorlunda sätt! 

2 kommentarer:

  1. Jag älskade Den skrikande trappan och har den här i läshögen. Blir bra med lite läskig läsning i det här höstlika vädret.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst kan den passa väl i detta höstiga väder även om värmen börjar komma nu.

      Radera