tisdag 30 juni 2015

Incidenten i Böhmen av Thomas Årnfelt

Thomas Årnfelt, Incidenten i Böhmen
Rec-ex ifrån Undrentide Förlag, Tack så mycket!

Handling:
"Ni har således lyckats tappa bort en hel delegation med jesuiter, någonstans i Böhmen. Och nu vill ni att jag letar rätt på den. Är det en korrekt sammanfattning?"
Året är 1613. En beskickning har försvunnit någonstans i Böhmen och Vatikanen skickar agenten Maximillian för att utreda vad som hänt. Något är i görningen. Något som är utöver det vanliga. Här utspelas en kamp om makt, för att ta sig fram och framförallt för att överleva.

Vad jag tyckte:
Jag får en känsla av den gamla filmen Van Helsing när jag läser Årnfelts bok samtidigt som jag märker stark inspiration ifrån både Dracula och Frankenstein. Men Thomas Årnfelt skapar dock något helt eget och utan att det känns kopierat på något sätt. Det är en mörk suggestiv historia som är otroligt spännande.

Vi får alltså följa agenten Maximillian och hans lojala betjänt under deras undersökning. De ska hitta den försvunna delegationen och ledtrådarna leder till en avlägset belägen bergsby. Med ett rättframt och enkelt språk skapar Årnfelt en tätt och obehaglig stämning som får mig att rysa. Han är skicklig på att teckna trovärdiga karaktärer och levande miljöer. Jag gillar agenten Maximillian, hans iskalla yttre döljer många mörka hemligheter. Även den andra huvudkaraktären Magdalen är intressant att få lära känna.

 Mellan varje kapitel finns där dagboksanteckningar skrivna av någon okänd person, dessa stycken är korta, ett par rader bara men de skapar ett driv i läsningen eftersom de väcker frågor. Vem är denna någon? Vad är det för ohyggliga experiment hen sysslar med? Och varför?

En lättläst rysare som gav mersmak, jag läser gärna mer ifrån Årnfelts penna och gärna då mer om agent Maximillian!

Jag måste också bara nämna det otroligt snygga omslaget! Riktigt ruggigt ju!

6 kommentarer:

 1. Vilket härligt, lite spydigt citat du valt. Gillart!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var en del av baksidetexten faktiskt! Men Det finns en del spydigheter i boken med, Maximillian har en torr, syrlig och vass humor! =)

   Radera
 2. Blev nyfiken på den här nu, får bli sommarläsning senare under sommaren tror jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. =) Det tycker jag gott den kan bli! Alltid spännande med nya svenska författare tycker jag, speciellt när det är så här hög kvalitet på boken!

   Radera
 3. Jag gillade den också väldigt mycket :) Hoppas det blir fler lika bra i framtiden!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hoppas jag med på! Jag hade gärna läst fler äventyr tillsammans med agent Maximillian!

   Radera