lördag 25 februari 2017

Arvet efter dig av Jojo Moyes

Jojo Moyes, Arvet efter dig 
OBS: Detta är alltså fortsättningen på Livet efter dig och det förekommer spoilers nedan så att ni vet.


Handling:
Jag vill att du ska leva ett bra liv. Jag vill att du ska leva.
Med all min kärlek,
Will
Lou tampas med skuldkänslor över att hon inte lyckades förmå Will att fortsätta leva, samtidigt som hon själv ställs inför en hel rad nya utmaningar. Hon lovade Will att våga mer och att leva sitt liv fullt ut. Men hur? Och om man lärt sig att kärleken ibland lämnar en med outsäglig sorg och saknad, vågar man då bli kär igen?


Vad jag tyckte:
Arvet efter dig är alltså en fortsättning på den magiskt underbara pärlan Livet efter dig. När livet tog slut i förra boken så krossades mitt hjärta en smula så det är skönt att få återvända till Lou och få veta om hur hon har det numera. Jojo Moyes lyckas väl med skildra hur livet efter sorgen och under sorgen ser ut med både finkänslighet och medkänsla. Arvet efter dig bjuder på starka känslor av både sorg och vrede men också om hoppfulla känslor om något nytt.  Det är en varm skildring som är väldigt kärleksfull men inte sockersöt. Utan Moyes visar upp både svärta och allvar i sin uppföljare till sin stora succé Livet efter dig.

Arvet efter dig bjuder även på en hel del syrlig humor och vassa repliker. Här finns gott om rappa dialoger som känns väldigt trovärdiga. Dessutom finns det en hel del som man lätt kan känna igen sig i. Jag vill inte gå in för djupt på vad som händer i boken för det skulle förstöra läsningen för alla ni som ännu inte läst.  Så det enda jag kan säga är att om du läst och älskat Livet efter dig kan jag varmt rekommendera Arvet efter dig. Den bjuder på finstämd avrundning och fortsättning på det där tragiska slutet i första boken. Jag gillar verkligen att Lou här får en möjlighet att breda ut sig och ta plats. Låta hennes vilsenhet och ensamhet stå i fokus och där sorgen är en del av vardagen och livet.  Där skuldkänslorna väger tungt på Lous axlar, för hur ska hon lyckas leva upp till det löfte hon gav Will? Men där det också finns familjegemenskap och vänner, en smula hopp och ljus.

Arvet efter dig är en varm berättelse som bjuder på charmig och finstämd underhållning där det behagliga språket bidrar till själva läsupplevelsen.

Betyg: 4-/5
Boken kommer från: Biblioteket
Andra som skrivit om boken: I bokhyllan, Beas bokhylla, Lottens bokblogg  och Tickmicks bokblogg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar