söndag 26 februari 2017

Diligentia: Det är inte så lätt som du tror av Eva Holmqvist

Eva Holmqvist. Diligentia: Det är inte så lätt som du tror

OBS: Detta är bok två i en serie, första boken heter Kedjor känns bara när du rör dig så det kan
eventuellt förekomma spoilers här nedanför.

Handling:
Det blir inte alls som Mela tror när de landat på planeten. Som kapten skulle hon förändra allt till det bättre, men förändringarna går inte tillräckligt snabbt och det hon gör motarbetas.

"Det är inte så lätt som du tror att ändra människors tankar", säger Kronos.

När hon väl inser att han har rätt är det alldeles för sent...

Vad jag tyckte:
Det är inte så lätt som du tror är en mycket talande titel på andra boken i serien Diligentia för det är precis så det är. Det är inte så lätt att skapa en förändring i något som sitter så djupt rotat som en religiös övertygelse. I detta fallet så försökte några ungdomar i första boken att skapa en förändring och det blev till slut en drastisk nödlösning då de blev tvingade att landa skeppet. Det heliga skeppet som för evigt skulle sväva igenom rymden och alltid se efter sin församling har alltså blivit nedtvingad på en planet. De allra flesta av den äldre generationen kan inte se hur det någonsin ska komma något gott utav detta och de kämpar hårt för att få församlingen att återigen bli trogna Det heliga skeppet. De yngre så som Lola och Pellas samt Mela försöker dock istället skapa utrymme för ett alternativ. Men som titlen säger så är det inte så lätt som man tror. Förändringar är svåra att skapa och framförallt i ett så strikt religiöst samfund som bildats ombord på skeppet. Just detta är något som jag verkligen gillar med boken att författaren skapar en frågeställning kring denna religiösa övertygelse och om hur farlig den faktiskt kan bli. Mycket intressant ämne som författaren lyckas väl med att lyfta fram utan att anklaga någon sida utan låter båda få utrymme och där hon inbjuder läsaren till att själva fundera kring frågan.

Jag upplever hela serien ( har dock en del kvar i del tre ännu att läsa) som en väldigt trevlig och lättsam introduktion till science fiction-genren. Dels för att vi befinner oss ute i rymden och en stor del av tiden ombord rymdskepp men där även andra delar tar stor plats som kärlek och relationer.  Något jag saknade ifrån tiden på planeten är färger, det finns en del beskrivningar av hur planeten ser ut. Men det sker mesta dels i form av där finns stora fält, ängar, en sjö och en mörk skog. Men färgerna får jag själv lägga till. Miljöskildringarna blir på så sätt en aningen färglösa och tråkiga.  Det jag däremot gillar är att se hur karaktärerna utvecklats sedan första boken och hur de fortsätter att utvecklas i denna boken. Dock blir jag lite irriterad över hur Mela som var så stark och rakryggad i förra boken, den största drivkraften bakom själva upproret tappar all styrka i denna boken. Möjligen är påverkan från de tidigare levnadsmönsterna starkare än vad man trodde innan.

Författaren uppvisar stor skicklighet i att skildra det psykologiska samspelet samt de svårigheter när en mindre grupp människor ska försöka överleva och komma överens. Där de gamla traditionerna och idealen möter de nya traditionerna och idealen vilket leder till konflikter och splittringar inom gruppen.

Det är inte så lätt som du tror är en välskriven och spännande science fiction berättelse som jag varmt kan rekommendera.

Betyg: 4-/5
Boken kommer från: Rec-ex från författaren, Tusen tack!
Andra som skrivit om boken:

2 kommentarer:

  1. Svar
    1. Ja jag gillade både bok ett och nu bok två, riktigt intressanta böcker faktiskt =)

      Radera