lördag 11 februari 2017

Sjöfararen av Diana Gabaldon

Diana Gabaldon, Sjöfararen  

OBS: Tredje delen i Outlander-serien. Läs Främlingen först, sedan Slända i Bärnsten och därefter Sjöfararen, sedan kan du komma tillbaka hit =)

Handling:
När Claire återvänder till sin egen tid är hon gravid. Äktenskapet med Frank Randall återupptas och hon föder dottern Brianna, som är en avbild av sin far, den rödhårige skotske ädlingen Jamie.

Åren går men med dottern Brianna som en ständig påminnelse om Jamie bleknar kärleken aldrig. När Frank dött gör Claire efterforskningar vilka tyder på att Jamie har överlevt det blodiga slaget vid Culloden. Claire vågar språnget och ännu en gång vill ödet att hon förenas med Jamie. Tillsammans får de åter fly från det jakobitiska Skottland. De hamnar i det exotiska Västindien där politiska intriger och voodomagins mörka mysterier drabbar dem


Vad jag tyckte:

De böcker jag har i Outlander-serien är de äldre utgåvorna, de är mina kära mammas böcker. Och Sjöfararen är där delad i två delar, omslaget här uppe visa bok två men bok ett ser exakt likadan ut. I de nya utgåvorna, gjorda av Bookmark förlag är omslagen uppiffade och Sjöfararen är en enda del, precis som i originalet.  Även de andra två jag läst i serien har de äldre omslagen men när jag skrev de omdömen orkade jag tydligen inte leta rätt på rätt omslag.

Sjöfararen är alltså del tre i serien och i föregående bok så skildes Clarie och Jamie åt på grund av fruktansvärda händelser. I Sjöfararen återser vi Claire i nutid ( 1960-talet) då hon tillsammans med sin numera vuxna dotter återvänder ifrån USA till Skottland för att kanske återfinna Jamie. Att ta reda på vad som hände honom efter det att de två skilts åt. Andra boken fokuserar sedan på det som händer därefter vilket innefattar en seglats över Stilla havet, ett par besök i Västindien och en tripp till Amerika. Sjöfararen är smäktande romantiskt, fartfyllda äventyr och ren underhållning! Det är lättläst och lättsmält av riktigt hög kvalitet. Diana Gabaldon kan verkligen berätta en historia på ett sätt som gör att i alla fall jag är som fastklistrad. Serien om Jamie och Clarie är perfekt verklighetsflykt och sådana böcker behövs ibland tycker jag. Ren och skär "quilty pleasure"!

I den nya utgivningen är det lite mer än 1000 sidor av just sådan läsning! I den gamla utgåvan som jag har är det två delar där jag läste del ett och sedan lades boken på is bra länge. Två eller tre månader tog det innan jag tog tag i den igen. Men det gick att hänga på direkt utan att behöva läsa om första delen. Möjligen blev det så för att första halvan av boken kändes mer som en transportsträcka inför det som sker i andra halvan av boken.  Här blir det istället en himla massa som händer på en och samma gång och dessutom lite för mycket av allt. Men jag gillar serien ändå och kommer definitivt fortsätta läsa.

Språket är lika levande och intensivt som i de förra delarna men i denna del så krockar min syn med de gammalmodiga uttryck och rasistiska tillmälen som användes förr i tiden med varandra. Jag tycker nog att Gabaldon kunde värjt undan detta en aningen bättre.

Nästa del i serien är också i min utgåva delad i två delar, de kommer jag dock se till att läsa i ett svep.

Betyg: 4/5
Boken kommer från: Lån ifrån kära mamma
Andra som skrivit om boken: Hyllan,  C.R.M Nilsson och  Läsfåtöljen


2 kommentarer:

  1. Måste verkligen ge Outlander-serien en ny chans. Påbörjade första boken för snart två år sedan en period då jag var ganska ofokuserad, så jag läste inte ut den.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är väldigt förtjust i serien men sprider ut läsningen så att det inte blir för mycket av det goda =) Tänkte även prova tv-serien snart för att se om den passar mig.

      Radera