fredag 10 februari 2017

Blodmåne av Markus Lutteman

Markus Lutteman, Blodmåne  

Handling:
En noshörningshona dödas brutalt på Kolmårdens djurpark medan svenske rockstjärnan Rob Chasey roar sig med att trasha hotellrum i New York.

Några timmar senare finner han sig själv på den sydafrikanska savannen, mitt i en global härva av smuggelkarteller och korrumperade diplomater.

Där visar det sig att han själv är främsta villebrådet, och att den enda han kan lita på är den omutligt vackra parkskötaren Thabisa.

Helt oväntat hittar Rob Chasey ett motangrepp – frågan är bara om det även kan rå på det syndikat som ligger bakom mordet på den svenska noshörningen.

Vad jag tyckte:
 Markus Lutteman har skrivit många intressanta dokumentära böcker bland annat El Choco som jag gillade mycket. Jag har ännu inte läst de böcker han skrivit i samarbete med Mons Kallentoft. Blodmåne är dock hans eget verk och som sådant är det ruskigt spännande och stundtals riktigt otäckt. Blodmåne är en fiktiv berättelse som dock bygger på en noggrann undersökning och studie av just tjuvjakt och dess enorma verksamhet. Längst bak i boken finns ett gediget källregister med all fakta som Lutteman använt sig för att skapa Blodmåne. Men denna fakta tycker jag är snyggt invävt i den fiktiva berättelsen där den används som ledtrådar och vägvisare under de märkliga händelser som sker för Rob Chasey. Blodmåne är en riktigt bladvändare med ett högt tempo och ett bra driv.

Karaktärerna känns en aningen stelbenta och stereotypa, bland annat finns här en romantisk sidospår som känns rätt onödig. Det finns ändå mycket intressanta drag hos personerna som ändå gör dom läsvärda. Hela den verksamhet som Lutteman beskriver i denna boken är sjukt att läsa om. Jag visst om tjuvjakten som pågår men jag har nog inte riktigt förstått omfattning och vilka enorma belopp som är i omlopp på grund av detta.  Han ger också en insiktsfull skildring över hur de människor som tjuvjagar inte gör det för vinnings skull. Utan istället är de desperata och fattiga människor som försöker överleva och där de rika som är en del av tjuvjägare-ringen beställer exempelvis horn så kan dessa utsatta människor få mat på bordet och slippa känna sig hungriga. Lutteman visar upp att utnyttjandet av de mest utsatta är en stor del av själva tjuvjagande och att det inte borde vara här som problemet ska fixas utan istället borde man gå ännu högre upp.

Jag gillar också starkt att författaren väljer att donera en del av de intäkter han får ifrån boken till välgörande ändamål.

Jag kan starkt rekommendera Blodmåne då det är en välskriven, underhållande och samtidigt en väldigt viktig bok som lyfter fram ett högst angeläget ämne. ( Ett litet plus i kanten för att Arboga nämns, den stad jag bodde i innan jag flyttade till södra Småland.)

Betyg: 4+ / 5
Boken kommer från: Rec-ex ifrån Bookmark förlag, Tusen tack!
Andra som skrivit om boken: Boklysten, Mysterierna, och Dast

2 kommentarer:

  1. Vad bra att det är ett rec ex, då kan jag få låna den så småningom. Du får skaffa ett litet lånebibliotek för din mamma. Fast lånetiden får nog vara lite längre än 4 veckor för jag är ju ingen snabbläsare. Fast nu har jag snart läst 4 böcker sedan början på året. Ett litet rekord.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lånetiden på detta bibliotek är obegränsad inom rimligheternas gränser förstås =) Det viktiga är inte hur mycket man läser utan att man läser =)

      Radera