lördag 18 februari 2017

Efter din död av Eva Dolan

Eva Dolan, Efter din död 

Handling:
Dawn Prentice är redan ett bekant namn för hatbrottsenheten i Peterborough. Under den gångna sommaren har hon ringt en rad samtal, där hon utförligt beskrev de trakasserier som hon och hennes gravt handikappade tonårsdotter fick utstå.

Nu är hon död. Knivhuggen till döds. Och dottern, Holly, har lämnats att svälta ihjäl på övervåningen. Kriminalinspektör Ferreira har träffat Dawn tidigare under sommaren. Borde hon ha tagit Dawns anklagelser på större allvar? Och visste mördaren ens att Holly befann sig på övervåningen medan mamman blödde till döds?

Medan Ferreira kämpar med sina demoner, fast besluten att visa att hon är tillbaka vid frontlinjen, dras kommissarie Zigic in i en konflikt med en regeringstjänsteman som tycks vara fast besluten att dölja sanningen.Ska Zigic och Ferreira lyckas ta reda på vad som hänt mor och dotter, och ställa deras mördare inför rättvisan?

Vad jag tyckte:
Eva Dolans första bok Lång väg hem gick inte riktig hem hos mig. Kriminalkommissarien Zigic och kriminalpolisen Ferreria kändes inte tillräckligt levande och jag saknade djup hos dom. Själva historien som sådan tyckte jag var riktigt intressant och jag gillade att Zigic och Ferreria arbetade på hatbrottsenheten. Just detta kändes väldigt nytt och fräscht, en ny vinkling på polisarbetet. Bok två sedan Döda talar inte så klaffade allt helt plötsligt, karaktärerna kändes mer levande och brottshistorien var både gripande och intressant. Här lyfte verkligen Eva Dolan och jag började tycka att det hela var riktigt bra.  Så kommer vi då till del tre, Efter din död.  Och jag börjar undra om inte Eva Dolan kommer bli en varannan bok-författare för mig. Alltså en författare där varannan bok känns riktigt bra och varannan känns inte alls bra.  För i Efter din död finns förvisso en riktigt obehaglig och otäck brottshistoria men som jag inte tycker stämmer in på själva idén om att Zigic och Ferreria arbetar på hatbrottsenheten. Brottet i sig känns mer som ett vanligt mordrotel-brott och det var ju just det att Zigic och Ferreria arbetade med hatbrott som gjorde att jag fastnade för dom. Hatbrott för mig är just de ämnen som förekommit i de två tidigare delarna. Rasism, hets mot folkgrupp, nazism och liknande ämnen. Det saknas här tycker jag även om vi under en kort stund berör näthat som riktas mot en ung förlamad tjej.  

Däremot tycker jag både Zigic och Ferreria växer i denna tredje delen, bok två slutade med en fruktansvärd cliffhanger som fortsätter in i denna boken. Detta gör de två mer levande och äkta på något sätt. Sedan finns det delar i boken som jag inte förstår varför de ens är med och som för skapar ologiska hål som känns väldigt konstiga. Den unge pojken Nate tex, tänker inte berätta för mycket för att inte avslöja handlingen för mycket. Men där en ung pojke med som bevittnar något på själva mordscenen. Denne unge pojke forslas sedan runt av en polis, allt ska hållas supermega hemligt av olika skäl och det gör att denne polis sätter stora hinder för den pågående mordutredningen. Jag förstår att pojken måste hållas gömd av olika skäl men varför inte bara ta med pojken, låta han berätta det han sett för Zigic och Ferreria som faktiskt är poliser och inte några skvallerjournalister. Och sedan ta med sig pojken och låta han vara gömd igen. Det blir bara rörigt och irriterande när det ska smusslas och hållas undan saker. 

Så nej Efter din död blir inte så bra som jag skulle vilja att den var. Det är skickligt skrivet, skrämmande vardagsaktuella ämnen och skarp samhällskritik finns invävt i berättelse. Rappt språk och smarta dialoger och en författare som vet hur man skapar spännande intriger och driver berättelsen framåt på ett riktigt snyggt sätt. Jag kommer högst troligen fortsätta läsa Eva Dolan och hoppas på att hon i nästa del återgår till just hatbrottsenheten. Då detta är ett ämne som är ständigt aktuellt och som det går att skriva många intressanta och nytänkande berättelser om. 

Trots att jag låter väldigt negativ kan jag ändå rekommendera Eva Dolans serie om Zigic och Ferreria. De är intressanta och nytänkande med en annorlunda perspektiv på polisarbetet i och med att vi får ta del av hatbrottsenhetens arbete och inte mordrotelns. Så läs gärna serien! Kanske ni tycker bättre om denna senaste boken än jag =)

Betyg: 3+/5
Boken kommer från: Rec-ex från Modernista förlag, Tusen tack!
Andra som skrivit om boken: 

1 kommentar:

  1. Jag har ju tyckt om båda de tidigare böckerna och ska snart läsa även denna. Så jag vågade inte läsa vad du har skrivit så noga :)

    SvaraRadera